Putin poslal po bratrovi pozdravy Fidelu Castrovi

Moskva – Kubánský prezident Raúl Castro je na návštěvě v Rusku. Setkal se zde se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a jejich schůzka se nesla ve velmi přátelském duchu. Politici sice připustili, že ve vztazích obou zemí existovala „různá období“, ale ocenili, že dnes rusko-kubánské vztahy charakterizuje pragmatismus.

Castro s Putinem jednali především o hospodářské spolupráci. Oba státy chtějí spolupracovat hlavně v dopravě, kosmickém výzkumu, v telekomunikacích a farmaceutickém průmyslu. Na Kubě chtějí investovat ruské petrochemické a těžařské společnosti. 

Podle oficiální kremelské zprávy se „staří přátelé“ ze svého setkání upřímně radovali. Putin pak nechal pozdravovat staršího bratra kubánského prezidenta Fidela Castra a označil ho za velkého přítele Ruska. 

Kubánský vůdce je v Rusku na pracovní návštěvě, kromě setkání s šéfem Kremlu jednal dnes s premiérem Dmitrijem Medvěděvem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.   

Po odklonu Moskvy od komunistické ideologie vztahy mezi Kubou a Ruskem ochladly. K oživení došlo v roce 2009, kdy Raúl Castro navštívil Moskvu a uzavřel tam řadu mezivládních dohod. O rok později tehdejší ruský prezident Medvěděv návštěvu opětoval. V roce 2010 dostala Kuba od Moskvy mimořádnou humanitární zásilku ruské pšenice.