S piraňami, šimpanzi ani tygry není radno si zahrávat

Peking/Hannover – Vycházka se psem se v autonomní oblasti Kuang-si na jihu Číny proměnila v nečekané drama. Jeho majitele napadly na mělčině řeky jihoamerické pirani, které v ní podle učebnic přírodopisu nemají co dělat. V Hannoveru v zoologické zahradě zase uteklo pět šimpanzů, jeden z nich pak zranil pětiletou dívku. Tragičtější dopad ovšem měl čin muže v zoo v Kodani, jedenadvacetiletý mladík vlezl do výběhu s tygry a ti ho pak zabili.

V kodaňské zoo došlo k tragédii, kterou zde dosud ve více než 150leté historii zahrady nezaznamenali. Jedenadvacetiletý cizinec, který má v Dánsku povolení k pobytu, z neznámých důvodů vlezl do klece s tygry. Ti ho pak usmrtili. 

V hannoverské zoo zase dnes z výběhu uprchlo pět šimpanzů, asi hodinu volně pobíhali, zranili při tom pětiletou dívku – jeden z lidoopů do ní v běhu narazil. Zatím není jasné, jak se zvířata dostala ven, jejich výběh obklopuje vodní příkop. Ráno tady ale prořezávali stromy, a do příkopu tak mohly napadat větve, po kterých se zvířata dostala ven. 

V Číně zase muže na procházce se psem překvapily piraně. Ty na něj zaútočily v řece. Nikdo přitom neví, jak se sem mohly dostat. „Viděl jsem tři ryby, vůbec se nebály. Cákl jsem na ně, ale jedna se mi zakousla do ruky. Vyhodil jsem ji na břeh,“ popisuje incident Čang Kchaj-po. 

Policie nabídla za každého uloveného amazonského zabijáka přes 3 tisíce korun a pruty nahodily stovky rybářů.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod