Mursí žádá politický dialog kvůli ústavní krizi kolem parlamentu

Káhira - Egyptský prezident Muhammad Mursí chce o krizi kolem parlamentu jednat se všemi politickými silami v zemi. Hodlá najít nejlepší řešení, které by ukončilo spory kolem ústavnosti nově zvoleného parlamentu. Zatímco ústavní soud rozhodl, že by se měl zákonodárný sbor rozpustit, protože nebyl zvolen v souladu s ústavou, prezident nařídil dekretem, aby parlament dál fungoval normálně.

„Uskuteční se konzultace mezi všemi politickými silami, institucemi a nejvyšší radou soudních orgánů, abychom nalezli nejlepší východisko z této situace…,“ uvedl dnes Mursí v prohlášení. 

Ujistil rovněž, že bude respektovat zákony, ústavu i justiční orgány včetně úterního verdiktu ústavního soudu o pozastavení sporného nedělního prezidentského dekretu. Egyptský parlament se i přes rozhodnutí soudu včera nakrátko sešel, poslanci ale jen odhlasovali, že se situací musí zabývat odvolací soud. 

Nejvyšší soud zdůvodňuje nařízení rozpuštění parlamentu tím, že zákonodárci nebyli zvoleni v souladu s ústavou, a musí se proto konat nové volby. Pravomoci rozpuštěného parlamentu převzala armáda. Nové volby by se měly uskutečnit 60 dní poté, co bude v referendu přijata nová ústava.