Islamisté ovládli sever Mali, Francie se přiklání k vojenské intervenci

Bamako - Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius připustil, že je pravděpodobná vojenská intervence v Mali. Ozbrojení islamisté už ovládil sever země. V posledních dnech vyvolali pohoršení ničením posvátných hrobek v Timbuktu. Společně se separatisty z kmene Tuaregů využili březnový vojenský puč a vytlačili vládní vojska ze severu země. Nakonec se jim podařilo vypudit i tuarežské bojovníky z posledních bašt u města Gao. Bílý dům oznámil, že americký prezident Barack Obama uvolnil deset milionů dolarů (208 milionů korun) na pomoc lidem utíkajícím před boji v africké zemi.

Fabius řekl, že užití síly na severu Mali je „pravděpodobné“. Zdůraznil přitom, že Francie je hlavním nepřítelem místní al-Káidy. Ozbrojení islamisté totiž ovládají celý sever afrického Mali poté, co vyhnali tuarežské povstalce z Maliské národní osvobozenecké armády (MNLA) z jejich poslední bašty.   

Islamisté s vazbami na teroristickou síť al-Káida a separatisté z kmene Tuaregů původně využili březnového vojenského puče v Mali a společně vytlačili vládní vojska ze severu země. Islamisté ale poté v komplikovaném spojenectví se separatisty získali navrch.   

Fundamentalističtí islamisté, salafisté, z organizace Ansar Dine (Ochránci víry) ze severu Mali v posledních týdnech vyvolali rozhořčení celého světa především tím, že v Timbuktu ničili hrobky svatých mužů súfismu, mystické formy islámu.

Maliský ministr spravedlnosti mezitím oznámil, že země požádá Mezinárodní trestní soud (ICC), aby vyšetřil zabíjení, znásilňování, mučení a také útoky na kulturní památky na severu země ovládaném povstalci.

Hluboké znepokojení nad situací v regionu vyjádřil Bílý dům. Jeho šéf Barack Obama uvolnil deset milionů dolarů z fondu pro mimořádné události, aby pomohl OSN a humanitárním organizacím zvládat příliv uprchlíků před boji. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Tommy Vietor uvedl, že skoro 230 tisíc lidí uprchlo do Alžírska, Burkina Fasa, Mauritánie a Nigeru. Dalších 155 tisíc lidí uteklo z domovů na jiná místa v zemi.