V Nigérii shořela cisterna, přes 100 mrtvých

Abuja – Při nehodě cisterny s palivem v Nigérii podle BBC zemřelo přes 100 lidí. Cisterna se podle policejní mluvčí převrátila a na místo se seběhli lidé, aby si z havarovaného vozu odčerpali benzin. Poté se však palivo vznítilo a lidé uhořeli. Řadu obětí tvoří řidiči místních mototaxi, kteří chtěli palivem z havarované cisterny doplnit nádrže. Při požáru bylo prý zničeno 34 motorek. Podle svědků jsou mezi mrtvými také ženy a děti. Místní představitelé uvedli, že dalších 50 lidí utrpělo zranění. Policie oblast uzavřela.

Nehoda se stala poblíž města Port Harcourt, kde jsou hlavní nigerijské ropné rafinerie. Představitel místního úřadu pro bezpečnost silničního provozu řekl, že cisterna se snažila vyhnout srážce s třemi vozy, dostala se do protisměru a havarovala.

Na místo se okamžitě seběhli lidé, aby si nabrali unikající palivo. Jenže v tu chvíli cisterna vzplála. Na místě jsou desítky obětí. Záchranáři a vojáci nakládají těla a zraněné do policejních vozů a sanitek. Cisternu se posléze podařilo uhasit.

„Více než sto lidí při požáru cisterny zahynulo a dalších asi 50 bylo hospitalizováno s těžkými popáleninami,“ řekl mluvčí státu Rivers, kde se nehoda stala.

V Nigérii se jezdí po děravých a špatně udržovaných silnicích. Většina občanů žije pod hranicí bídy - musí denně vystačit s necelými dvěma dolary (42 korun), takže příležitosti načerpat si zdarma benzin lze těžko odolat. Lidi od toho neodradilo ani nebezpečí požáru.

Vydáno pod