Po ničivých povodních se Rusko obává epidemií

Moskva - Ruský Krasnodarský kraj se vzpamatovává z povodní, které si minulý týden vyžádaly přes 170 životů. Tisíce lidí přišly o majetek a střechu nad hlavou. Teď mají největší strach z epidemií. Úřady tvrdí, že do konce týdne budou mít všechny domácnosti elektřinu, plyn i pitnou vodu. Lidé jejich slibům ale nevěří. Na místo neštěstí mezitím přijíždějí dobrovolníci a dodávky humanitární pomoci.

Mrtvá zvířata mohou působit problémy

Voda, která Krymsku přinesla tolik utrpení, už je z velké části pryč. Zůstaly ale tuny trosek a odpadu a mezi nimi i mršiny uhynulých zvířat. Ty se při vysokých letních teplotách mohou rychle změnit v ohniska nákaz. „V plné míře se teď soustředíme na odklízení mrtvých těl zvířat, už jsme jich odstranili přes patnáct tisíc,“ podotkl gubernátor Krasnodarského kraje Alexandr Tkačov.

V obavách před možnou epidemií nechaly úřady obyvatelstvo masově očkovat proti žloutence a střevním chorobám. Ti, kteří se nemají kam vrátit, zatím zůstávají v evakuačních centrech. Do čtyř měsíců jim město a kraj slibují nové bydlení. Pocit, že v kritickou chvíli úřady selhaly, však mezi místními přetrvává. „Úřady, které mají ze zákona povinnost se takovými věcmi zabývat, nesou vinu ze sta procent,“ prohlásil obyvatel Krymsku Georgij Babajanc. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Tragédie v Krasnodarském kraji vyvolala mezi Rusy vlnu solidarity

V Moskvě vznikla celá řada míst, kde se sbírá a třídí materiální pomoc pro postiženou oblast. „Proud lidí, kteří sem přinášejí věci, neustává od rána až do pozdního večera. Včera jsme odsud posílali osmitunový náklad ještě v jednu hodinu v noci,“ poznamenala koordinátorka dobrovolnického centra pomoci v Moskvě Jelena Matvějevová.

Solidarita s oběťmi povodní má pro mnohé Rusy jasný politický podtón. Jsou přesvědčeni, že tragédie v Krymsku znovu dokázala, že na ruské úřady není spolehnutí a že si v nejtěžších chvílích musí lidé pomoci sami.