Komunistický srp a kladivo mají v Moldávii útrum

Kišiněv -  Moldavský parlament zakázal používání totalitních symbolů. Zákon se týká především srpu a kladiva používaného komunisty. Norma má být poctou tisícům obětí sovětského režimu, který Moldavsko ovládal padesát let. Tamní komunisté chtějí podat stížnost k ústavnímu soudu.

Pro návrh hlasovalo 53 ze 101 poslanců, proti byla komunistická opozice. Parlament přijal také výnos o „historickém, politickém a právním vyhodnocení totalitního komunistického režimu v Moldavské republice“, kterým odsoudil zločiny proti lidskosti a také činnost lidí, kteří se na těchto zločinech podíleli.
   
Šéf liberálů Mihai Ghimpu v souvislosti s hlasováním parlamentu řekl, že do země „v roce 1940 přijel komunismus na tancích s bajonety“. „Tisíce lidí se staly oběťmi tohoto kriminálního zřízení, byly zastřeleny, deportovány na Sibiř, uvězněny v gulazích… Většina se domů nikdy nevrátila,“ dodal Ghimpu.

Tank v Moldávii
Zdroj: ČT24

Moldavským komunistům se nedaří sestavit vládu
   
Moldavští komunisté, kteří srp a kladivo na své stranické zástavě používají, s novinkou nesouhlasí. Předseda komunistů Vladimir Voronin již avizoval, že hlasování napadnou u ústavního soudu.

Komunisté získali v parlamentních volbách v roce 2010 nejvíce poslaneckých křesel, vládu ale po devíti letech u moci sestavit nedokázali.