Obrador požaduje anulování prezidentských voleb v Mexiku

Mexiko - Poražený levicový kandidát na mexického prezidenta Andrés Manuel López Obrador chce anulovat výsledky voleb. Žádost už podal k volebnímu soudu. Podle něj si vítěz Peňa Nieto hlasy od voličů koupil. Nová hlava státu takové obvinění popírá. Soud má čas do 6. září, aby o stížnosti rozhodl.

López Obrador v hlasování o nové hlavě státu skončil druhý, když obdržel o necelých sedm procent méně hlasů než kandidát centristické Institucionální revoluční strany (PRI) Enrique Peňa Nieto. V absolutních číslech byl rozdíl ve volbách, které se podle mezinárodních pozorovatelů uskutečnily v pořádku, mezi oběma kandidáty 3,3 milionu hlasů.

S porážkou se však López Obrador nesmířil a výsledek napadl, protože je přesvědčen, že si strana jeho soupeře koupila kolem pěti milionů hlasů pomocí peněz v hotovosti, dárkových poukazů do obchodů, jídla, stavebního materiálu nebo hnojiva, kterými lákala především chudší voliče. Peňa Nieto taková obvinění odmítá.

Enrique Peňa Nieto
Zdroj: Dario Lopez-Mills/AP/ČTK

López Obrador tvrdil, že se stal obětí hlasovacího podvodu již v roce 2006, kdy také prohrál v prezidentských volbách. Následovaly týdny protestů, které zablokovaly části mexické metropole. Tentokrát zatím levicový kandidát k demonstracím nevyzval.