Německá vláda chce obřízku chránit, verdikt soudu ji znepokojil

Berlín - Německá vláda v reakci na sporný soudní výrok kriminalizující obřízku chlapce slíbila, že se zasadí o ochranu obřízky z náboženských důvodů v židovských a muslimských rodinách. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert uvedl, že vládě jde o ochranu náboženské svobody včetně tradiční praxe obřízky, pokud je prováděna odpovědně. Kolínský soud koncem června mimo jiné konstatoval, že „tělo dítěte bylo obřízkou trvale a nevratně pozměněno“, což je „proti zájmu dítěte, které má samo později rozhodnout o své náboženské příslušnosti“.

Evropští rabíni ve čtvrtek na mimořádném setkání v Berlíně vyzvali německé židy, aby obřízky dál prováděli, a nečekali tedy na posouzení předchozího rozsudku nejvyšším soudem nebo na legislativní kroky.

Pinchas Goldschmidt, vrchní evropský rabín:

„Zákaz obřízky představuje hrozbu pro přežití židovské komunity.“

Seibert novináře ujistil, že vláda usiluje o urychlené řešení záležitosti. Berlín je podle něj kolínským rozsudkem „znepokojen“ a bude obřízku chránit jménem „svobody náboženských činností“.

Obřízka
Zdroj: Dita Alangkara/AP/ČTK

Jenže soudci zase tvrdí, že obřízka je zásah do života dítěte. Svůj verdikt postavili na případu čtyřletého muslimského chlapce. Tomu odstranění předkožky přivodilo zdravotní komplikace. Do budoucna by proto zákrok měli podstupovat jen dospělí. Jenže to je v rozporu s náboženskými zvyklostmi, které nařizují obřízku už v dětství.

Dosud v Německu každoročně rituální obřízku podstoupilo asi 50 tisíc chlapců. Lékaři se obávají, že místo nich teď budou zákrok provádět amatéři. Dosud vzácných zdravotních komplikací by tak mohlo paradoxně přibývat.     

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod