Lemuři vymírají, hlásí Madagaskar

Antananarivo - Populace lemurů je podle nového výzkumu v mnohem větším ohrožení, než se dosud předpokládalo. Na svém webu to uvedl server BBC. Tyto polopice žijí ve volné přírodě jen na Madagaskaru. Celých 91 procent ze 103 druhů lemurů by podle výzkumníků mělo být na červeném seznamu ohrožených zvířat. Jejich populaci na Madagaskaru ohrožuje nelegální těžba dřeva a v poslední době i lov.

Kriticky ohrožený seznam může znamenat, že populace čítá méně než 50 dospělých. Populace se tak snížila za deset let zhruba o osmdesát procent.

Předchozí hodnocení, které bylo publikováno před čtyřmi lety, přitom do seznamu kriticky ohrožených druhů umístilo osm druhů, osmnáct jich bylo ohrožených a 14 náchylných k budoucímu umístění do seznamu ohrožených.

Lemuři
Zdroj: ČT24

Nové pozorování rovněž potvrdilo, že existuje více druhů lemurů, než se dříve myslelo.  Genetické testování odhalilo několik případů, kdy populace, u nichž se předpokládalo, že patří k jednomu druhu, byly ve skutečnosti z různých.

Odborníci byli zdrceni pokračujícím odlesňováním. Zdokumentovali totiž lov lemurů na úrovni, kterou nečekali. „Lovci už napadli několik národních parků, ale větší obavy panují kvůli tomu, že naprosto nefungují jakékoliv kontrolní mechanismy,“ podotkl prezident Conservation International Russ Mittermeier.