Zemřel horolezec, který učil, jak přežít v lavině

Londýn – Mezi oběťmi, které včera zemřely pod lavinou při cestě na Mont Blanc, byl i známý britský horolezec Roger Payne. Ten býval šéfem Britské horolezecké rady, která organizuje bezpečnostní výcvik i samotné expedice. O život přišli celkem 3 Britové, 3 Němci, 2 Španělé a Švýcar. Dosavadní vyšetřování naznačuje, že lavinu mohl spustit jeden z horolezců. Mohl uvolnit kus ledu, který pak strhl celou masu sněhu. Neštěstí ani tak ale podle expertů nešlo předvídat.

Mezi devíti oběťmi čtvrteční laviny u Mont Blanku zahynul ve svých 55 letech i šéf britských horolezeckých organizací Roger Payne. Byl šéfem organizace, která pořádá bezpečnostní výcvik a expedice. V minulosti byl také šéfem britských horských vůdců a v instruktážních kurzech mimo jiné učil, jak přežít lavinu. 

Smrt Paynea a dalších dvou Britů otřásla ostrovní horolezeckou komunitou. Payne byl jedním z nejznámějších a nejlepších britských horolezců. Kolegové ho popisují jako nebojácného muže. Cestoval po světě a vyhledával stále nové výzvy a vyšší vrcholy.   

Včerejší lavina v oblasti nejvyšší evropské hory Mont Blanc usmrtila devět lidí, kromě tří Britů, mezi nimi byli tři Němci, dva Španělé a jeden Švýcar.

Vydáno pod