Atentátník zabil na svatbě v Afghánistánu nejméně 23 lidí

Kábul - Sebevražedný atentátník zabil na svatbě v Afghánistánu nejméně 23 lidí. 60 dalších je zraněno. Bombový útok se odehrál ve městě Ajbak na severu země. Mezi oběťmi je několik státních úředníků, vysoce postavení policisté, provinční šéf tajné služby i poslanec, který svatební slavnost pořádal pro svou dceru. Zatím není jasné, kdo za atentátem stojí. Hnutí Taliban odpovědnost odmítlo.

Útočník nechal podle policie výbušninu explodovat v momentě, kdy se při pozdravu objal s otcem nevěsty. Atentát se odehrál přímo ve svatební síni, kde v tu dobu byly stovky lidí. „Ozvala se obrovská rána. Vyšel jsem a uviděl 40 až 50 lidí všude na zemi, zraněných a mrtvých,“ popsal událost očitý svědek Salahuddín.

Zabitý poslanec Ahmad Chán Samanganí byl na severu země významným velitelem. Taliban odpovědnost za atentát odmítl. Uvedl ale, že Samanganí jako někdejší velitel mudžáhidů byl nechvalně známý a že měl zřejmě řadu nepřátel. Vlivný politik vedl v 80. letech mudžáhidy v boji proti sovětské invazi a v letech 1996 až 2001 bojoval proti vládě Talibanu.

Samanganí je už druhý spojenec prezidenta Karzáího zavražděný v posledních dvou dnech. V pátek zahynula po výbuchu bomby v autě Hanífa Safíová, která vedla ve východní provincii Laghmán Úřad pro ženské záležitosti. Nastoupila do něj po své předchůdkyni, zavražděné před čtyřmi lety. Bojovala za větší práva žen.

Výbuch na svatbě zahubil 23 lidí (zdroj: ČT24)