Evropské dálnice jsou plné, kolony navíc prodlužují nehody

Vídeň – Cesta autem na dovolenou na jih Evropy může snadno skončit v dálniční koloně. Auta postávají na dálnicích v Rakousku, Švýcarsku i ve Francii, kromě tunelů či mýtnic jsou na začátcích front i nehody. Velmi vážné následky měla ranní nehoda kamionu u Villachu na dálnici A10, kudy se jezdí například při cestě z Čech do Chorvatska přes Salcburk. Dálnice byla uzavřena půl dne a kolony se vytvářely na ní i na objízdné trase.

Podle spolupracovnice ČRo Marie Woodhampsové zavinil nehodu jednačtyřicetiletý řidič z Rumunska, který jel s kamionem příliš rychle a nezvládl řízení. Auto narazilo kolem 6:30 ráno mezi obcemi Spittal a Feistritz do svodidel a převrátilo se. V nejhorších okamžicích potom dosahovala kolona na dálnici A10 až šestnácti kilometrů, nyní je zhruba čtvrtinová.

Kvůli hustému provozu se řidiči zdrží i na dalších místech v Rakousku – rovněž na dálnici A10 na mýtnici St. Michael im Lungau a u Trebesingu nebo na dálnici A2 před tunelem Wolfsberg. Kdo se konečně propracuje do Chorvatska, nemá vyhráno. Postává se i na místní A1.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Podobná je situace také ve Švýcarsku. Protože v curyšském kantonu dětem začaly letní prázdniny, je intenzivní vnitrostátní provoz, navíc přes Švýcarsko projíždějí statisíce lidí zejména z Německa. Nejdelší kolony se vytvořily před silničním Gotthardským tunelem ve směru na jih. Plné jsou i alternativní trasy a kolony se vytvářejí také na hlavních tazích ve směru na sever.

Na hustý provoz nevyzráli ani řidiči, kteří zamířili do Španělska. Mnohahodinové kolony se tvoří na francouzské dálnici A7 do Lyonu a Marseille přezdívané dálnice Slunce.