Hollande chce podpořit automobilový průmysl

Paříž - Automobilka Peugeot musí podle francouzského prezidenta Francoise Hollanda přehodnotit svoje plány na propuštění osmi tisíc zaměstnanců a uzavření jedné továrny. Hollande v televizním interview u příležitosti Dne Bastily prohlásil, že jeho vláda chystá na 25. července plán na podporu automobilového sektoru. Ten podle Hollanda pomůže těmto zaměstnancům částečnými pracovními úvazky, rekvalifikací a úvěry. Zároveň uvedl, že zvažuje zvýšení sociálních odvodů, jako součást opatření ke snížení rozpočtového schodku. Francois Hollande se letos zúčastnil oslav dobytí Bastily poprvé ve funkci prezidenta. A hned vybočil z přísného protokolu - poté, co se přímo před jeho očima při doskoku zranil parašutista. Prezident opustil tribunu, aby se osobně přesvědčil, že jeho zranění není vážné. Po přehlídce navázal na tradici Francoise Mitterranda a v televizním interview diskutoval o aktuální politice.

Francois Hollande

„Nedělám rozdíl mezi zahraniční politikou, evropskou politikou a domácí politikou: jedná se o stejnou koncepci, o stejnou metodu, o stejné cíle, a to o hospodářský růst, spravedlnost, zaměstnanost. Mojí povinností je zaměstnanost a zvýšení produktivity při snížení deficitů.“ 

Francois Hollande poprvé předsedal oslavám státního svátku své země. Místní komentáře si zvlášť všímaly, že po prezidentově boku byla jeho životní partnerka Valérie Trierweilerová, která nedávno vyvolala politickou kontroverzi, odmítá tradiční roli první dámy a chce pokračovat ve své novinářské profesi.

Ohledně přítelkyně Trierweilerové odmítl hovořit o jejím nedávném politickém projevu na Twitteru, který vyvolal skandál. „Domnívám se, že soukromé záležitosti se mají řešit v soukromí. A řekl jsem to svým blízkým, aby tento princip dodržovali. Případ tweetu se nebude opakovat,“ ujistil Francouze. Dodal, že „chápe“ přání své partnerky dále pracovat a že Trierweilerová bude po jeho boku, když to bude vyžadovat protokol. 

Trierweilerová minulý měsíc na Twitteru podpořila pro druhé kolo francouzských parlamentních voleb kandidáta, který jako odpadlík socialistů stál proti bývalé Hollandově partnerce a silné osobnosti socialistů Ségolene Royalové. Volby sice vyhrála Socialistická strana, ale Royalová ve svém obvodě prohrála, přestože ji podporoval prezident i celá strana. 

Francie si dnes připomíná dobytí Bastily

Lidé tehdy, 14. července 1789, vtrhli do vězení, aby tam ukradli zbraně a střelný prach. Bitva proti královským jednotkám, při níž byla pevnost srovnána se zemí, se považuje za začátek Velké francouzské revoluce. 

Při první oslavě francouzského státního svátku v prezidentské funkci vybočil Francois Hollande z přísného protokolu poté, co se přímo před jeho očima při doskoku zranil parašutista. Prezident opustil tribunu, aby se osobně přesvědčil, že jeho zranění není vážné

Hollande na oslavách výročí dobytí Bastily
Zdroj: ČT24

Dobytí Bastily způsobilo sociální zemětřesení nejen ve Francii, ale i ve zbytku Evropy. Od roku 1880 je 14. červenec ve Francii státní svátek. V pevnosti bylo tenkrát pouze 7 vězňů - konkrétně čtyři padělatelé, dva „šílenci“ a skandály opředený aristokrat Markýz de Sade, který byl ve vězení mj. za pokus o otravu. (Markýz de Sade 2. července 1789 křičel z okna své cely a vyzýval k útoku na pevnost, proto byl převezen do blázince v Charentonu a v době dobytí Bastily už v tvrzi nebyl.)

Kvůli vysokým nákladům na údržbu vězení bylo jen pár dnů před dobytím rozhodnuto o jeho uzavření, ale i tak to byl pro Pařížany symbol královské tyranie.

Oslavy výročí dobytí Bastily
Zdroj: Michel Spingler/ČTK/AP
Oslavy dobytí Bastily (zdroj: ČT24)