Na Zemi se valí magnetická bouře, rozzáří oblohu

Washington - Na jedinečnou podívanou se mohou těšit obyvatelé severních končin naší planety. Přes Zemi se přežene magnetická bouře způsobená čtvrteční silnou sluneční erupcí. Bouře by podle odborníků neměla způsobit vážnější škody, na mnoha místech světa však bude pozorovatelná mimořádně jasná polární záře. Nejlepší podmínky pro sledování tohoto úkazu jsou na Sibiři.

Oblohu zářící barvami budou moci pozorovat lidé v nočních hodinách v kanadsko-americkém příhraničí, na severu Ruska i v severní Evropě. Polární záře, v tomto případě severní (aurora borealis), jsou běžné v polárních oblastech. Magnetická bouře o takové intenzitě, jakou odborníci předpokládají, však zážitek umožní i obyvatelům v nižších zeměpisných šířkách. „Záře bude pravděpodobně mnohem jasnější a bude vidět mnohem jižněji, než je obvyklé,“ uvedl Joe Kunches z amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA).

Solární bouře bude magnetické pole planety ovlivňovat ještě po celou neděli. Mohla by způsobit drobné výpadky například u vysokofrekvenčních rádií nebo v systému GPS, větší potíže se ale podle Roberta Leamona z NASA neočekávají. Na pětistupňové škále intenzity geomagnetických bouří používané NOAA si vysloužila pouze stupeň G1 nebo G2. 

Polární záře
Zdroj: ČTK/AP/Emil Bratt Borsting

Výtrysk energie ze Slunce, který míří k Zemi, je způsoben výbuchem hmoty v jedné z vnějších vrstev slunce, tzv. koroně. „Korona prostě vybuchla. Je to, jako když vám uletí střecha domu, protože jste měli opravdu skvělou párty,“ řekl Kunches. Uvedl, že bouře nijak nevybočuje z normálu. Slunce je nyní zhruba uprostřed jedenáctiletého solárního cyklu aktivity, která dosáhne vrcholu na přelomu let 2013 a 2014.

Vydáno pod