Vatikánu na trnavském arcibiskupovi vadilo i to, že nosil džíny

Bratislava - Slovenská televize TA3 zveřejnila dokument, který osvětluje možné důvody odvolání trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Vatikán se údajně pozastavoval nad tím, že Bezák nosil džíny, obklopoval se spolupracovníky s pochybnou pověstí a vadil mu prý i a Bezákův postoj k papežovi. Jde o kopii dopisu, v němž Bezák odpovídá na otázky a výtky svým představeným. Ty se týkají například jeho postojů k církevním autoritám nebo jeho oblékání. Pokud je dopis autentický, potvrzuje spekulace, že Bezák provokoval hlavně svým liberálním chováním.

Dopis je na hlavičkovém papíře trnavské arcidiecéze a je podepsaný odvolaným arcibiskupem Bezákem. Obsahuje podle slovenské televize TA3 arcibiskupovy odpovědi na 11 otázek, které mu poslal někdo z jeho církevních představených. Z dotazů vyplývá, že Vatikánu na Bezákovi nejvíce vadily jeho liberální postoje. Dopis byl podle televize TA3 adresován papežskému nunciovi na Slovensku a všem biskupům.

Otázka č. 4: „Vaše excelence jako by se ukazovala jen v civilu (džíny a košile, cvičební úbor) a zesměšňovala kleriku jako 'oděv černokněžníků'.“

Odpověď č. 4: „Ve své biskupské činnosti používám buď patřičný kněžský civil doplněný biskupským křížem a prstenem, případně ve významných chvílích kompletní biskupskou kleriku, kterou jsem si nechal ušít v Římě… Po skončení práce v pozdních večerních hodinách se doma převlékám do domácího oblečení civilního vzhledu.“

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Vatikán například věřil, že slovenský arcibiskup se obklopil spolupracovníky s pochybnou pověstí, mezi kterými byli kněží s homosexuálními sklony nebo kteří měli děti. Bezák při kontrole ujistil, že o takové případné „pochybné pověsti“ kněžích nebyl nikým informován. 

Otázka č. 6: „Zdá se, že jste se obklopil spolupracovníky s pochybnou pověstí, mezi kterými jsou kněží s homosexuální náklonností, a jinými, kteří mají děti.“

Odpověď č. 6: „…Všichni moji nejbližší spolupracovníci byli kněžími trnavské arcidiecéze při mém nástupu do úřadu trnavského arcibiskupa, přičemž můj předchůdce Mons. Ján Sokol mě neupozornil na možnou 'pochybnou pověst' některého z nich.“

Bylo mu také Vatikánem vyčítáno, že prý používal na veřejnosti výraz „pan papež“ a označoval ostatní slovenské biskupy za „staré a zpátečnické“, zatímco sebe označoval za „moderního biskupa a osvíceného liberála“. Bezák to popřel s tím, že nic podobného neřekl a že se jen snaží jako o generaci mladší člověk být blíže mladým lidem a porozumět současnému světu. 

Vatikán na arcibiskupa poslal začátkem roku apoštolskou inspekci a následně ho odvolal. Za Bezáka se postavili věřící jeho arcidiecéze - koncert na jeho podporu se tento týden konal i v Bratislavě.

Sesazení oblíbeného katolického duchovního, které Vatikán bez uvedení důvodů oznámil v pondělí, vyvolalo na Slovensku vlnu kritiky a největší projevy nespokojenosti věřících za poslední roky. V zemi, kde se většina obyvatel hlásí k římskokatolické církvi, tento krok zároveň vyvolal debatu o poměrech uvnitř církve. 

Na Slovensku se spekuluje o tom, že skutečným důvodem jeho odvolání Vatikánem mohla být Bezákova kritika poměrů uvnitř katolické církve, jakož i jeho kontroverzního předchůdce v úřadu Jána Sokola. Za působení Sokola, který čelil kritice za údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností a za obhajobu válečného slovenského státu, údajně došlo k pochybením při nakládání s církevním majetkem.