Clintonová: Egyptská demokracie má „pevnou podporu“ USA

Egypt – Spojené státy „pevně podporují“ Egypt a jeho plán na přechod k demokracii, řekla při své návštěvě v Káhiře americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Novému egyptskému prezidentovi Muhammadu Mursímu slíbila, že se od Spojených států nedočká rad, nýbrž pomoci. Současně vyzvala egyptskou armádu, aby nadále působila výhradně jako bezpečnostní složka státu.

„Chceme být dobrými partnery a podpořit demokracii, která zde vyrůstá díky odvaze a obětem egyptského lidu,“ řekla americká ministryně Clintonová po setkání se svým egyptským protějškem Muhammadem Amrem. Do Egypta přijela Hillary Clintonová v době, kdy zemí otřásají spory poté, co ústavní soud rozpustil parlament. Ministryně vyzvala Egypťany, aby své problémy řešili dialogem a kompromisem.

Ke zklidnění v Egyptě by podle ní přispělo, kdyby armádní představitelé upustili od mocenských ambicí a z vojska se stala výhradně obranná instituce. „Spojené státy podporují úplné předání moci civilní vládě se vším, co k tomu patří, řekla Hillary Clintonová. Ministryně ovšem zdůraznila, že do Egypta nepřijela radit. “Chceme vám pomoci, ale víme, že rozhodovat nebudeme my, nýbrž egyptský lid," konstatovala.

Zatímco Clintonová jednala s Mursím, venku se odehrávaly protesty proti její přítomnosti v zemi. Demonstranti z různých politických uskupení, která spojuje odpor proti americkému spojenectví s islamistickými stranami, se shromáždili před ambasádou USA a později před hotelem, kde se šéfka americké diplomacie ubytovala. „Přišla jsem, protože jsem proti americké politice vůči Egyptu. Mursí se stal prezidentem, aby plnil plány Spojených států,“ prohlásila jedna z demonstrujících žen.

Během své návštěvy Egypta se Hillary Clintonová setkala také s předsedou Nejvyšší rady ozbrojených sil Husajnem Tantávím. „V porovnání se Sýrií, kde armáda vraždí vlastní lid, zdejší Vojenská rada národ chránila,“ řekla Clintonová. Sešla se i se zástupci egyptských křesťanů a ženských organizací, tedy se dvěma skupinami, které se obávají, že Muslimské bratrstvo okleští jejcih práva.

Clintonová v Egyptě (zdroj: ČT24)