Jak žijí vyměnění agenti? Ve zlaté kleci, žijí život, který si neplánovali

Londýn - Dva roky uplynuly tento týden od největší novodobé výměny špionů mezi USA a Ruskem. Své vyzvědače si tehdy mocnosti předaly ve Vídni. Reportér ČT Josef Pazderka se v Londýně sešel s jedním z nich a pátral i po osudu dalších. A jak žijí dva symboly největší špionské výměny dnes? Navenek spokojení a v bezpečí, uvnitř ale hlodají pochyby. Moskva nebo Londýn jsou pro ně zlatou klecí, ze které nemůžou ven. Žijí život, který si neplánovali. A čekají na zázrak…

Byl jedním z nejznámějších politických vězňů Ruska. Před dvěma lety ho pustili na svobodu a ve vypůjčených šatech bloudil Londýnem. Teď pracuje jako vědec v britském výzkumném ústavu. Řeč je o Igoru Suťjaginovi, ruském fyzikovi a odborníkovi na zbraně. Před dvěma lety byl součástí velké výměny špionů mezi USA a Ruskem. Dodnes přitom tvrdí, že je nevinný. „Je to minulost a já už v ní nechci žít. Neztratil jsem 11 let života jen kvůli tomu, abych pořád vzpomínal na minulost,“ tvrdí Suťjagin.

Rusové zatkli Suťjagina v roce 1999 za údajnou vojenskou špionáž pro Británii. Podle odborníků na tajné služby nedělal nic nezákonného, jen nevědomky naletěl pokusům britské rozvědky ho zrekrutovat. I přesto dostal v Rusku 15 let. Odseděl si z nich 11 a předloni se dostal v rámci výměny špionů na svobodu.

Suťjagin žije od té doby v Londýně. Je sám a pracuje znovu jako vědec. U Evropského soudu ve Štrasburku vysoudil loni na Rusku 20 tisíc eur za nespravedlivý soud. Hlavně chce ale zapomenout. I po dvou letech od propuštění se Igor Suťjagin složitě a těžce vrací k normálnímu životu. V Londýně našel práci a je v relativním bezpečí. Návrat do Moskvy – k ženě a dvěma malým dětem – je ale čím dál vzdálenějším snem.

Anna Chapmanová
Zdroj: Maxim Shipenkov/ISIFA/EPA

Vlastní sny má i Anna Chapmanová – Suťjaginův nejviditelnější protějšek. Léta byla tajnou ruskou agentkou v USA. Před dvěma lety se v rámci výměny špionů vrátila do Ruska. Je z ní celebrita, která nadšeně podporuje prokremelskou mládež. Společně se svými kolegy je ale i ona v Moskvě v pasti. Nesmí za hranice a zvyká si na nové poměry.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)