Lavrov: Rezoluce proti Sýrii je vydírání

Moskva – K opoziční Syrské svobodné armádě přešel šéf syrského chemického zbrojního programu generálmajor Sillu. Boje se už druhý den blíží k centru Damašku a diplomaté mezitím usilují o mírové řešení konfliktu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že návrh nové rezoluce o Sýrii považuje za pokus o vydírání ze strany západních států.

V Radě bezpečnosti OSN se jedná o rezoluci k situaci v Sýrii. Dokument má rozhodnout o novém mandátu pozorovatelské mise ONS v Sýrii, případně o prodloužení mandátu stávajícího. Podle Lavrova Západ vyzval Rusko, aby stáhlo svůj návrh rezoluce, jinak prý hrozí, že pozorovatelská mise nebude prodloužena. 

Jenže Rusku se nelíbí, že návrh západních zemí prý tlačí pouze na syrský režim, a nikoliv také na opozici. Podle Ruska je přitom nutné donutit obě strany, aby ukončily násilí. „Nepodporujeme Asada, podporujeme dohodu mezi všemi stranami,“ uvedl. 

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí:

„K naší lítosti zaznamenáváme dokonce prvky vyděračství. Říkají nám: 'Pokud neodsouhlasíte rezoluci podle Kapitoly 7 Charty OSN, tak my odmítneme prodloužit mandát pozorovatelské mise'.“

Západní země chtějí, aby rezoluce zahrnula článek VII Charty OSN, který umožňuje uplatnit postih za neplnění, a to od sankcí až po použití síly. Lavrov k tomu prohlásil, že tato hrozba nese znaky vydírání.

Bez vydání oficiální zprávy dnes v Moskvě také skončilo dvouapůlhodinové jednání Lavrova se zmocněncem OSN pro Sýrii Kofim Annanem. Ústředním tématem jednání bylo podle ruských diplomatů prodloužení mise pozorovatelů OSN.   

Z okolí Damašku hlásí zdejší obyvatelé a aktivisté těžké boje. Vládní jednotky tady bojují s přívrženci opoziční Svobodné syrské armády. Vojáci se snaží povstalce vytlačit zejména ze čtvrti Midan v centru města a zabránit jim, aby se dostali k hlavním vládním objektům. Armáda vůbec poprvé za 17 měsíců konfliktu do Damašku nasadila velké množství obrněných vozů. Na jihu od metropole se prý bojuje s minomety. Opozice napadla vládní konvoj se zbraněmi v Kfár Súsá, i na tomto místě jsou hlášeny střety.

V Damašku se bojovalo i o víkendu, podle Syrské organizace pro lidská práva při střetech zemřelo 105 lidí, z toho 48 civilistů, 16 povstalců a 41 vládních vojáků.

Uprchlý generál: Vše, co potřebujeme, jsou dva nálety NATO na prezidentský palác

K opoziční Syrské svobodné armádě přešel šéf syrského chemického zbrojního programu generálmajor Adnan Sillu. Je tak dalším z vysoce postavených Syřanů, kteří přešli na druhou stranu. Minulý týden to byl velvyslanec v Iráku Naváf Fáris, před ním osobní přítel prezidenta Bašára Asada brigádní generál Manaf Tlas.

Sillu po útěku prohlásil, že v rukou rebelů je nyní 60 procent Sýrie a že k tomu, aby opoziční bojovníci svrhli Asada, potřebují určitou vojenskou pomoc ze strany států NATO. „Vše, co potřebujeme od NATO, jsou dva nálety na prezidentský palác. Režim padne a v našich rukou budou všechna syrská města,“ prohlásil.   

OSN nedostala od zemí slíbené finance

Ke statisícům Syřanů se navíc nedostává humanitární pomoc, kterou potřebují, protože země světa stále ještě neposkytly OSN slíbené finanční prostředky. Uvedli to v Ženevě zástupci humanitárních organizací, které v Sýrii působí. Rozdělování pomoci ale podle nich brání i syrský režim, který uměle vytváří překážky pro činnost těchto organizací v zemi.
   
Mezinárodní společenství slíbilo poskytnout na pomoc syrským uprchlíkům před občanskou válkou 180 milionů dolarů, uvedl John Ging, ředitel oddělení sekretariátu OSN pro humanitární záležitosti (OCHA). Podle něj ale dosud OSN získala jen 21 procent ze slíbené částky.

Vydáno pod