Síň hanby pranýřuje zkorumpované čínské politiky

Peking - Čínští umělci se stále častěji odvažují pranýřovat nešvary komunistického státu. Nevšedně upozornit na korupci se rozhodl například malíř Čang Ping-tchien. Pro nejzdatnější výběrčí úplatků vytvořil v Pekingu Síň slávy - po vzoru té basketbalové v NBA. V tomto případě jde ale spíš o síň ostudy, kterou Čang plní podobiznami těch nezkorumpovanějších čínských politiků.

„Je mi jedno, jestli berou 10 juanů nebo 10 milionů. Tak nebo tak kradou peníze daňových poplatníků,“ říká Čang. Tváří v barvách oblíbené stojüanové bankovky už je na 600, sám Čang už jejich produkci nestíhá. Na pomoc si proto vzal tým malířů, kteří se jinak živí kopírováním děl slavných mistrů. Portrétní umění mělo ještě donedávna především oslavovat udatnost vůdců, současní tvůrci teď přestávají hrát podle stranických not.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Běžný Číňan ví přesně, o co jde. Na posledním korupčním žebříčku Transparency International skončila Čína na 75. místě (Česko je 57., první je Nový Zéland, na 182. místě je Somálsko). Vládnoucí komunistická strana chce s nešvarem zatočit a za mříže každoročně posílá přes 10 tisíc úplatných pohlavárů. Fotbalový boss Sie Ja-lung například dostal do kapsy přes 5 a půl milionu korun - a od soudce 10 let.

Premiér Wen ťia-pao ohlásil, že zvýší veřejný dohled a že bude korupci přísně trestat. Důležité zbraně pro boj s korupcí ale Číně chybí: svoboda tisku nebo internetu je jen iluzí.

Soud s čínským korupčníkem
Zdroj: ČT24