Sýrie - dnešní téma rozhovorů v Rusku i v Číně

Moskva - Situace v Sýrii bude dnes tématem číslo jedna mezinárodních diplomatických rozhovorů. V Moskvě vrcholí dvoudenní návštěva zmocněnce OSN pro Sýrii Kofiho Annana, který bude jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Po pondělním jednání s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem chce Annan s šéfem Kremlu jednat o podmínkách, s nimiž Moskva spojuje svou účast na urovnání krvavého vnitřního konfliktu v Sýrii. Napětí v Sýrii bude také tématem jednání generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna na návštěvě v Číně.

Annan chce v Moskvě zjistit, do jaké míry podpoří Rusko novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která je nutná k prodloužení mise mezinárodních pozorovatelů v Sýrii. Zatímco západní státy chtějí rezoluci spojit s možností sankcí či přímého zásahu do syrské krize, Moskva trvá na politickém dialogu bez jakéhokoli vnějšího vměšování.

Ruští diplomaté na okraj pondělního jednání Annana s Lavrovem opakovaně zdůrazňovali, že objeví-li se v navrhované rezoluci náznak nátlaku na syrský režim, Rusko bude dokument vetovat.

Podle ruských médií bude Putin s Annanem hovořit i o možnosti svolání nové mezinárodní konference, která by možnosti řešení syrské krize posoudila. Rusko navrhuje svolat takovou konferenci do Moskvy nebo do Ženevy. Spolu s Annanem ale na rozdíl od západních států Moskva žádá, aby se konference zúčastnil i Írán.