Vesmírná loď Sojuz zakotvila na stanici ISS

ISS (Oběžná dráha) - Ruská vesmírná loď Sojuz TMA-05M v ranních hodinách zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Za tři hodiny po přistání u mezinárodní stanice se pak tříčlenná posádka Sojuzu - ruský kosmonaut Jurij Malenčenko, americká astronautka Sunita Williamsová a Japonec Akihiko Hošide - setkala s nynější posádkou ISS Gennadijem Padalkem, Sergejem Revinem a Josephem Acabou.

Jako první na stanici vstoupil Japonec Hošide. „Je to skvělé, je to jako vrátit se domů,“ řekl po setkání posádek ve videokonferenci Malenčenko, který je nejzkušenějším z nových příchozích na ISS.

Tým čeká náročný program, v plánu je mimo jiné třiatřicet experimentů. Malenčenko a Padalka během pobytu v orbitálním komplexu vystoupí do volného prostoru, aby připravili nákladovou plošinu pro připojení nového laboratorního modulu, jehož vynesení do kosmu je naplánováno na rok 2013. Očekává se, že k ISS také během mise dorazí dvě ruské nákladní lodě a jedna japonská a také komerční nákladní modul Dragon společnosti SpaceX. 

Rozhovor s Tomášem Přibylem (zdroj: ČT24)