USA usychají nejvíc za posledních 50 let

New York - Spojené státy zažívají největší sucho za poslední půlstoletí. Postihlo už 55 procent jejich pevninského území. Nejhorší situace je na americkém středozápadě. Oblast je významným producentem kukuřice a sucho ohrožuje její úrodu. To může vést k růstu cen potravin a pohonných hmot. USA v důsledku červnové vlny veder zaznamenaly nejteplejší polovinu roku od začátku oficiálních statistik v roce 1895.

Podle Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) trápí Spojené státy nejhorší sucho od roku 1956. Mírné až extrémní sucho do konce června postihlo 55 procent pevninského území USA. Na řadě míst propukly lesní požáry a nedostatek vody ovlivnil pěstování plodin, jako je kukuřice nebo sojové boby. „Ornice vyschla a plodiny, pastviny a pastvinářské pozemky se zhoršily způsobem, jaký bylo v posledních 18 letech možné vidět jen zřídka,“ uvedl NOAA. Americké ministerstvo zemědělství uvedlo, že více než 1 000 okresů ve 26 státech bylo kvůli suchu prohlášeno za oblasti přírodní katastrofy.

Letošní červen byl 14. nejteplejším a desátým nejsušším červnem od začátku záznamů. Neobvykle vyschlých je podle úřadu až 80 procent území USA. K šíření sucha napomohla i červnová vlna veder.

Vydáno pod