Povstalci sestřelili nad Damaškem armádní vrtulník

Damašek - Do pokračující bitvy o Damašek nasadila syrská armáda poprvé vrtulníky. V centru města je hlášena silná palba. Syrská opozice údajně sestřelila nad metropolí armádní vrtulník. V rozhovoru pro stanici BBC prohlásil bývalý syrský velvyslanec v Iráku Naváf Farís, že syrský režim je připraven použít chemické zbraně v případě, že se ocitne pod velkým tlakem rebelů. Ruský prezident Vladimir Putin ujistil, že Rusko je připraveno učinit vše pro naplnění mírové mise Kofiho Annana v Sýrii.

Podle aktivistů dnes sílí boje v Damašku a jeho okolí. Střelba je hlášena z Bagdádské ulice, jedné z hlavních tříd syrské metropole. Boje se tak dostávají do centra, kde je mnoho vládních budov a institucí. Opozici se podařilo ve čtvrti Kábún sestřelit armádní vrtulník. „Vrtulníky létají nízko, je snadné je zaměřit protiletadlovými zbraněmi,“ řekl zástupce opozice.

Na jihozápadním předměstí Midán jsou vidět tanky. „Armáda hystericky střílí na Midán, hroutící se režim už začíná být šílený,“ řekl jeden z aktivistů.

Na severovýchodě města zase armáda nasadila vrtulníky. Podle svědků metropole čelí nejhorší vlně násilí od začátku konfliktu loni na jaře. Obyvatelé Damašku hromadně prchají. „Máme zabaleny pasy, naše univerzitní diplomy, nějakou hotovost a léky. Je těžké nechat tady vše, co jste celý život budovali, ale je to otázka života a smrti,“ říká 57letý občan Damašku.

Bývalý syrský velvyslanec v Iráku Naváf Farís prohlásil, že syrský režim má chemické zbraně. „Podle neověřených informací byly chemické zbraně částečně použity v Homsu. Nicméně jsem naprosto přesvědčen, že pokud bude režim zahnán do kouta, nebude váhat chemické zbraně použít,“ vyjádřil se Farís. Bývalý syrský velvyslanec v Iráku také řekl, že syrský konflikt vyřeší jedině zahraniční vojenská intervence. Obvinil Damašek z toho, že se v boji proti oponentům neštítí spolupracovat s bojovníky al-Káidy.

„Já jsem pro mezinárodní intervenci, protože znám ten režim, který se chce udržet jedině silou. Patřil jsem k němu, ale všechno to zabíjení, masakry a uprchlíci, to vše zmařilo jakoukoli naději na reformu nebo změnu, kterou Asad sliboval,“ řekl Farís. Rok se prý pokoušel syrské vedení přimět k tomu, aby s lidmi začalo zacházet jinak. „Nepodařilo se mi to, proto jsem se rozhodl přejít na stranu národa,“ řekl bývalý velvyslanec. Vládu v Damašku nazval totalitářským a diktátorským režimem, v němž rozkazy vydává jediný člověk, prezident.

K aktivnější úloze při řešení syrského konfliktu dnes čínskou diplomacii vyzýval generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který je na návštěvě v Pekingu. Čína by podle něj měla v Radě bezpečnosti OSN podpořit tvrdší postup proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. „Neztrácíme naději, že Rada bezpečnosti bude postupovat jednotně a zaujme rozhodnější postoj. Neměli bychom ztrácet čas,“ řekl Pan Ki-mun. Rusko a Čína dosud všechny rezoluce, obsahující návrh sankcí Spojených národů proti Asadovi, shodně vetovaly.

Annan jedná s Putinem, jak situaci v Sýrii řešit

V Moskvě vrcholí dvoudenní návštěva zmocněnce OSN pro Sýrii Kofiho Annana. Ten dnes jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o podmínkách, s nimiž Moskva spojuje svou účast na urovnání krvavého vnitřního konfliktu v Sýrii. „Vždy jsme podporovali a i nyní podporujeme vaše úsilí o obnovu občanského smíru,“ ujistil během schůzky Annana Putin. Jenže Moskva má problém s návrhem rezoluce proti syrskému režimu, kterou navrhuje Západ. Ruští diplomaté na okraj pondělního jednání Annana s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem opakovaně zdůrazňovali, že objeví-li se v navrhované rezoluci náznak nátlaku na syrský režim, Rusko bude dokument vetovat.

Po dnešním setkání Annana s Putinem je ale Lavrov optimista. Prohlásil, že nevidí důvod, proč by se členské státy rady na znění nové rezoluce nedohodly. „Našli jsme kompromis v červnu, nevím, proč bychom se na těch samých principech nemohli dohodnout i nyní,“ řekl. I Annan po jednání s Putinem vyjádřil naději, že členové Rady bezpečnosti „najdou takové formulace, které budou vyhovovat všem“.

Situaci v Sýrii se stále většími obavami sleduje sousední Izrael. Velitel vojenské rozvědky Aviv Kochavi prohlásil, že prezident Bašár Asad stáhl část jednotek z hraničních Golanských výšin. Vojsko potřebuje ve vnitrozemí, zejména v oblasti kolem Damašku.

Kochavi pak upozornil na to, že Sýrie se rozpadá na znepřátelené frakce a hrozí proto, že sem zamíří teroristé z al-Káidy a účastníci svaté války z celého světa. Syrský režim podle generála „nepřežije“ a že jeho spojenci, Írán a libanonský Hizballáh, se už připravují na dobu pod Asadově pádu.

O Sýrii je známo, že vlastní notné zásoby chemických zbraní. V okolních zemích proto roste tendence projednávat, jak by reagovaly, kdyby se Sýrie rozhodla své zbraně použít. Sílí také obavy o zabezpečení těchto zbraní v případě pádu Asadova režimu. 

Podle údajů OSN uprchlo ze Sýrie do zahraničí kvůli občanské válce 112 tisíc lidí. Kvůli bojům uteklo z domovů dalších půl milionu Syřanů, kteří ale zůstávají v zemi. Pomoc těmto Syřanům ale komplikuje i to, že se i humanitární pracovníci často stávají terči útoků. Před týdnem byl zabit pracovník syrského Červeného půlměsíce, když se snažil poskytnout první pomoc zraněnému člověku.