Nacisté chtěli zabít Churchilla čokoládou

Londýn - Vybuchující tabulkou čokolády chtěli údajně nacisté během druhé světové války zavraždit britského ministerského předsedu Winstona Churchilla. Dokazují to historické dokumenty, o nichž informoval britský Daily Telegraph. Atentát tehdy překazila britská MI5, která výbušninu včas odhalila, a čokoládová bomba se tak premiérovi vůbec na stůl nedostala. Síla výbuchu by bývala usmrtila každého v okruhu sedmi metrů.

Hitlerovi experti pokryli výbušné zařízení tenkou vrstvou hořké čokolády a poté je zabalili do černého a zlatého papíru. Tabulky s firemním označením Peters Chocolate pak měli agenti propašovat spolu s dalšími dobrotami do jídelny, v níž zasedal britský válečný kabinet.

Jeden z šéfů MI5 - lord Victor Rothschild - po odhalení atentátu dopisem vyzval malíře Laurence Fishe, aby vytvořil plakát s vyobrazením nebezpečné čokolády, který měl varovat veřejnost. Dopis byl napsán v Rotschildově tajném londýnském bunkru 4. května 1943. Fish zemřel před třemi lety v 89 letech a dopis nalezla v pozůstalosti jeho manželka Jean Brayová.

„Obdrželi jsme informace, že nepřítel používá librové tabulky čokolády, které jsou vyrobeny z kovu a pokryté velmi tenkou vrstvou opravdové čokolády. Uvnitř je vysoce výbušná látka a jakýsi zpožďovací mechanismus,“ popisuje v dopise Rothschild, který byl také klíčovým členem bankéřské rodiny Rothschildů. Vyzývá Fishe, aby na plakát připsal, že bomba exploduje sedm vteřin poté, co se z čokolády kousek ulomí.

Nacističtí agenti vyrobili nejen vybuchující tabulku čokolády, ale bomby ukrývali i do bonbonů, podrážek do bot nebo do plechovek s hráškem nebo s motorovým olejem. Nejsou ale k dispozici důkazy o tom, že by tyto pekelné stroje někdy použili.

Vydáno pod