Chávez utahuje smyčku kolem krku svých kritiků

Caracas - Venezuelská vláda za prezidenta Huga Cháveze stále častěji zneužívá svou moc. Počet takových případů se podle organizace Human Rights Watch (HRW) v posledních čtyřech letech značně navýšil. Legislativa omezující svobodu projevu a odstraňující institucionálnící záruky dává vládě volnou ruku k cenzuře a zastrašování kritiků, informovalo BBC.

V roce 2008 Venezuela vyloučila zástupce HRW ze země a obvinila je z vměšování se do záležitostí země. Zatím poslední zpráva organizace přitom přichází přímo uprostřed volební kampaně Venezuely.

V roce 2008 HRW podrobně popsala, jak vláda prezidenta Cháveze promarnila historickou příležitost, aby se v zemi posílily demokratické instituce a zejména ochrana lidských práv. Ve své zatím poslední zprávě s názvem Utužování sevření, soustředění a zneužívání moci v Chávezově Venezuele tvrdí, že situace lidských práv v zemi se stala ještě více nejistou.

Zpráva se týká v první řadě soudnictví, médií a ochránců lidských práv - jde o srovnávání se situací v zemi před čtyřmi lety.

Nová zpráva HRW o situaci ve Venezuele:

„Akumulace moci v exekutivě, odstraňování institucionálních záruk a snížení garance práv daly Chávezově vládě volnou ruku zastrašovat, cenzurovat a stíhat Venezuelany, kteří kritizují prezidenta nebo maří jeho politický program.“

Politické kontroly překračují soudnictví a nejvyšší soud je naplněn prezidentovými příznivci, uvádí HRW. Soudci tak podle organizace nejsou nezávislí.

Chávez ukazuje, jak je zdráv. Chce být dál prezidentem

Venezuelský prezident se nyní uchází o znovuzvolení. Při jeho registraci na kandidáta pro podzimní prezidentské volby ho podpořily desetitisíce stoupenců. Chávez prohlásil, že nejnovější vyšetření ukazují, že je zdravý a schopný vládnout ještě dalších šest let. Jeho hlavním rivalem bude kandidát opozice Henrique Capriles.