Kim Čong-un byl povýšen do nejvyšší vojenské hodnosti

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl povýšen do hodnosti maršála ozbrojených sil KLDR. Novým šéfem armády o síle 1,2 milionu vojáků byl jmenován generál Hjon Jong-čol, který byl před několika dny povýšen do funkce vicemaršála. Předešlý šéf armády Ri Jong-ho opustil své funkce údajně kvůli svému zdravotnímu stavu. Mladý severokorejský vůdce Kim Čong-un tak upevňuje svou pozici ve vedení armády o síle 1,2 milionu vojáků.

Kimovo povýšení do nejvyšší armádní funkce přichází po sedmi měsících od doby, kdy se ujal vlády v jedné z nejizolovanějších zemí světa, a po několika dnech změn na předních postech ozbrojených sil.
   
Během nich byl z čela armády i dalších funkcí v politickém vedení země údajně ze zdravotních důvodů odvolán generál Ri Jong-ho. Do vysoké pozice vicemaršála severokorejské armády byl zase jmenován dosud nepříliš známý generál Hjon Jong-čol. Tento krok okamžitě vyvolal spekulace, zda má právě Hjon v čele vojsk nahradit odvolaného Ria. Dnes se tak stalo, když byl Hjon na vojenském zasedání v Pchjongjangu představen jako nový šéf generálního štábu severokorejské armády.

Podle jednoho z analytiků je Kimův nový titul dalším znakem konsolidace jeho moci ve stranických, státních a vojenských institucích. Zdá se prý, že se režim sjednocuje za mladým vůdcem. Zpravodajka BBC v Soulu Lucy Williamsonová se domnívá, že povýšení Kima
ukazuje na to, že bude stalinistické zemi vládnout skrze armádu tak jako jeho otec Kim Čong-il, po jehož smrti loni v prosinci se dostal k moci.