Libyjské volby vyhrála liberální koalice, potvrdila komise

Tripolis - Podle konečných výsledků nedávných parlamentních voleb v Libyi se jejich vítězem stala liberální koalice vedená někdejším přechodným premiérem Mahmúdem Džibrílem. Libyjci tak definitivně znají konečné výsledky parlamentních voleb ze začátku měsíce. V prvním svobodném hlasování po více než 40 letech získala Džibrílova koalice téměř polovinu osmdesáti křesel určených v libyjském ústavodárném shromáždění pro politické strany. Islamisté skončili druzí.

Džibrílovo Spojenectví národních sil, které seskupuje přes 40 politických organizací a přes 200 organizací občanské společnosti, získalo 39 z 80 křesel v parlamentu, která jsou určena politickým stranám. Politická odnož libyjského Muslimského bratrstva, Strana spravedlnosti a výstavby, obsadí 17 křesel.

Radikálnější islamisty napojené na Muslimské bratrstvo odsunuli tedy voliči na druhou příčků i na východě nebo ve vnitrozemí, kde se takový vývoj nepředpokládal. Na první pohled nečekaná zpráva má svá „ale“. „Je ještě příliš brzy na to, abychom mluvili o parlamentní většině. Teprve v následujících dnech se ukáže, jak se vyprofilují nezávislí kandidáti,“ podotkl Gumaa al-Gamaty.

Voliči v Libyi šli začátkem července k prvním svobodným volbám po několika desítkách let. Na rozdíl od Tuniska a Egypta, které loni také zažily změnu režimu, v Libyi nevyhráli islamisté. Nicméně ještě mají šanci se podílet na moci.

Sto dvacet míst v parlamentu je vyčleněných pro nezávislé kandidáty, celkové politické směřování sněmovny proto není jasné. Ve hře je pořád i scénář, že poražení islamisté najdou u nezávislých podporu a dostanou se k moci.

Volební komise v úterý večer oznámila, že prvních voleb po pádu více než 40leté diktatury Muammara Kaddáfího se zúčastnilo 62 procent voličů.

Parlamentní volby v Libyi mají vítěze (zdroj: ČT24)