Íránec napsal na stránku o imámovi na Facebooku, jeho otce zavřeli

Teherán - V Íránu byl zadržen otec Jašára Chámeneha, mladého Íránce, který studuje na Univerzitě aplikovaných věd v Nizozemsku mezinárodní obchodní management. Stalo se tak kvůli Jašárovým aktivitám na Facebooku. Íránec přispíval do diskuse na stránce, která se věnuje informacím o imámovi Naghímu. Pro šíity je ale toto téma tabu, o náboženských osobnostech se v íránské společnosti nehovoří. Komentáře byly navíc satirické a pokoušely se o vtip. Informoval o tom Guardian.

Imám Naghí je desátým z dvanácti imámů, o jeho životě se toho mnoho neví. Právě proto má stránka nazvaná Kampaň za Připomenutí imáma Naghího šíitům muslimům pomoci se získáním informací.

Íránský režim má oči všude

Jašárův otec Abbás byl zatčen v květnu. „Na začátku, než se stránka stala tak kontroverzní, jsem komentáře publikoval z mého vlastního profilu, kde jsem měl veškeré podrobnosti o tom, kdo jsem“ řekl Chámeneh. „Později jsem si vybral přezdívku a pokračoval v aktivitě s pseudonymem. Nyní jsem si uvědomil, že mě vláda sledovala od samého začátku,“ dodal student.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: Victor R. Caivano/AP/ČTK

Podle Jašára otec neměl s jeho aktivitami na Facebooku nic společného. Naopak rodiče byli spíše proti tomu, co v té době dělal. „Otec byl obviněn z poskytování finanční pomoci na mé aktivity prostřednictví poskytováním peněz na má studia,“ konstatoval Jašár.

Golnaz Esfandíaríová z Perských listů napsala, že „více než 21 tisíc lidí dalo na stránce like, zatímco jiní říkají, že v Íránu stránku často navštěvují, ale raději vždy upustí od záměru dát like ze strachu, že budou identifikováni“.

„Populární stránky se staly trnem v oku íránských úřadů. Zastánci tvrdé linie odsoudili stránku a vyzvali vládu, aby přijala potřebné kroky proti ní. Blogeři, kteří jsou zastánci tvrdé linie, posléze zveřejnili jména a fotografie některých Íránců, kteří na stránkách dali like,“ prohlásila Esfandíaríová.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod