Německo zvýší dávky žadatelům o azyl

Karslruhe - Německo musí o polovinu zvednout dávky žadatelům o azyl. Státu to nařídil ústavní soud v Karslruhe. Posledních dvacet let úřady vyplácely uprchlíkům kolem 220 eur, tedy zhruba o 150 eur méně než rodilým Němcům. Podle tribunálu tím porušovaly zákon o rovném právu na zajištění životního minima. Rozhodnutí soudu přivítali opoziční sociální demokraté a Zelení, vládní liberálové z FDP a německá biskupská konference.

V Německu žije přes 130 tisíc žadatelů o azyl. Ústavní soud rozhodoval o tom, zda uprchlíci a lidé žijící v Německu bez trvalého pobytu mají dostat od státu více peněz. Příspěvky se jim podle azylového zákona nezvyšovaly od roku 1993. Zemský soud v Severním Porýní-Vestfálsku považoval dávky za příliš nízké a předal věc ústavnímu soudu. Soudci v Karlsruhe již při projednávání této věci vyslovili pochybnosti, zda jsou dávky pro azylanty slučitelné s ústavním právem na důstojné existenční minimum.

Podle experta z FDP Hartfrida Wolffa by se mělo nyní uvažovat také o pracovním povolení pro žadatele o azyl. Byla by to podle něj důstojnější varianta, která by zároveň ulevila státní pokladně.