Asad se objevil v televizi, povstalci dobyli policejní velitelství

Damašek - Povstalci zničili provinční policejní velitelství v hlavním městě Damašku. Přestřelka ve čtvrti Tadamun trvala podle svědků hodinu. Armáda vyzvala civilisty, aby opustili čtvrtě, ve kterých se bojuje. Jen za včerejšek tak z Damašku uprchlo několik set lidí. Opoziční zdroje tvrdí, že prezident Asad v metropoli není a že se přesunul do přímořského letoviska Latákíja. Jeden z Asadových poradců ale později sdělil, že prezident je nadále v paláci v Damašku. Prezident se poprvé od atentátu na vládní představitele objevil na veřejném místě. Včera podle opozice při bojích v Sýrii zemřelo přes 200 lidí, dnes bylo obětí 90. Při atentátu zahynul také ministr obrany a dva další vysoce postavení členové Asadova režimu.

Poprvé od středečního atentátu na bezpečnostní špičky měli Syřané možnost Bašára Asada uvidět. Státní televize vysílala záběry prezidenta, který se zúčastnil přísahy nového ministra obrany Fahda Faradže, jenž nahradil Dáúda Radžhu. Radžha byl jednou z obětí středečního útoku. 
    
Z Latákíje do přístavu Tartús údajně odcestovaly Asadova matka a sestra Búšra, aby se zúčastnily pohřbu další z obětí středečního atentátu a prezidentova švagra Ásifa Šaukata. Šaukat pocházel z provincie Tartús a Búšru Asadovou si vzal v roce 1995 přes počáteční nesouhlas Asadova klanu.

Dáud Radžha a Bašár Asad
Zdroj: ČT24/ISIFA

Při středečních nepokojích v Sýrii zahynulo přes 200 lidí, většinou civilistů, tvrdí to Syrská organizace pro monitorování lidských práv (OSDH). Podle syrských opozičníků se počet mrtvých vyšplhal na nejméně 214, z nichž 124 byli civilisté, 62 vládní vojáci a 28 povstalci. Jen střety v Damašku si prý vyžádaly 38 mrtvých. 

U libanonské hranice se tvoří dlouhé fronty vozů a v posledních 24 hodinách podle agentury Reuters přešlo libanonskou hranici 20 tisíc Syřanů. 

Syrská opozice má pod kontrolou hraniční přechody

Bojovníci syrské opozice dnes obsadili dva hraniční přechody do Turecka a v rukou opoziční Syrské svobodné armády (FSA) jsou podle náměstka iráckého ministra vnitra všechny hraniční přechody do Iráku. Po dlouhých bojích padl hraniční post Báb al-Hava v severozápadní provincii Idlib, která leží na hranici s Tureckem. Povstalci strhli fotografii prezidenta Bašára Asada i jeho otce a obsadili celnici. FSA má dále v rukou další přechod do Turecka Báb as-Salám.

Výbuch v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Povstalci se zmocnili policejního velitelství

„Palba se nyní zklidňuje, ulice v okolí jsou liduprázdné,“ sdělil vpodvečer svědek agentuře Reuters. Další svědkyně viděla na místě hořet sedm policejních automobilů. Z městských mešit se prý ozývají výzvy občanům o provizorních přístřešcích, které jsou k dispozici lidem na útěku.
   
Syrská státní televize ve svém vysílání obyvatele nabádá, aby se měli na pozoru, protože povstalci se údajně maskují a někteří bojují v uniformách elitních revolučních gard. Opozice naopak tvrdí, že je to léčka a snaha způsobit co největší chaos. Opozice se prý napojila na frekvenci vojenských vysílaček a tvrdí, že ví o přípravách velkého armádního útoku. 

Dáúd Radžha, Hasan Turkmaní, Ásif Šaukat
Zdroj: ČTK/AP/SANA

Atentát na bezpečnostní špičky měl podle rebelů otřást základy režimu prezidenta Asada. „Je to jen začátek, který má rozbít okovy. Režim ztratil kontrolu a ti, na které se Bašár Asad spoléhal, jsou mrtví. Teď zbývá Bašár,“ říká mluvčí Nejvyšší revoluční rady, jedné z exilových opozičních skupin. Třetí obětí středečního útoku byl poradce viceprezidenta Hasan Turkmaní.

Radwán Zijádeh z opoziční Syrské národní rady se přidává: „Je to začátek konce Asadova režimu. Jak dlouho to ale bude trvat a jak to skončí? Rozhodne se Bašár Asad odejít ze Sýrie, nebo bude bojovat do konce? To nikdo neví. Jisté ale je, že hlavní představitelé režimu jsou mrtví. To se nikdy v historii nestalo.“

Izrael prý chce zničit skladiště syrských zbraní

Izraelci se obávají, že kvůli nastalému chaosu se syrské chemické zbraně dostanou do rukou libanonského Hizballáhu. List The New York Times napsal, že Izrael konzultoval s USA možnost zničit skladiště syrských zbraní v době, kdy Asadův režim slábne. USA jsou údajně proti.

Ministr vnitra žije

Státní televize dnes vyvrátila informaci, že při včerejším útoku v Damašku zemřel ministr vnitra Šaar, ten je prý zraněn, jeho stav je stabilizovaný.

Na tom, že se povstalcům podařilo zasadit vládě v Damašku tvrdou ránu, se shodují analytici i politici. Také podle Bílého domu ztrácí Asad kontrolu nad tím, co se v zemi děje. „Násilí není odpověď. A dochází k němu právě kvůli pokračující kampani prezidenta Asada proti jeho lidu. Situace je podle nás čím dál horší. Proto je tak důležité, aby mezinárodní společenství postupovalo společně,“ vyzval mluvčí Bílého domu Jay Carney. 

Ke společnému postupu a jasně formulované jednotě vyzval při návštěvě Číny Radu bezpečnosti i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Jenže rada zůstává rozdělená v otázce dvou návrhů nové rezoluce. Ten západní požaduje nové nevojenské sankce a 10denní ultimátum na stažení těžkých zbraní.

Ruský návrh je mírnější. Volá po okamžitém zavedení mírového plánu. Rada by také měla jednat o případném prodloužení pozorovatelské mise OSN, které mandát končí v pátek. „Lidé umírají, ale Moskva a Peking stále váhají. Je to po všech stránkách trestuhodné,“ podotkl německý ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Vydáno pod