Indičtí volitelé rozhodují o nové hlavě státu

Dillí - V Indii tisíce volitelů vybírají příštího prezidenta země. Favoritem je bývalý ministr financí Pranáb Mukherdží podporovaný vládní stranou Indický národní kongres. Výsledky voleb mají být známy v neděli. Indický prezident má v zemi spíše jen reprezentativní funkci.

O prezidentovi nehlasují Indové v přímých volbách, ale rozhoduje o něm 4 896 volitelů, mezi nimiž jsou členové obou komor parlamentu a zákonodárných sborů indických států. Ti začali hlasovat v Dillí a hlavních městech jednotlivých států v 10:00 místního času (6:30 SELČ). Volit se bude do 17:00 (13:30 SELČ).

Vítěz hlasování nahradí Pratibhu Pátilovou, která byla první ženou ve funkci prezidenta této druhé nejlidnatější země světa. Hlavním soupeřem šestasedmdesátiletého Mukherdžího je bývalý předseda dolní komory parlamentu, čtyřiašedesátiletý Purno Agitok Sangma, za něhož se postavila opoziční Indická lidová strana.

Favorit voleb vystřídal několik ministerských funkcí

Mukherdží, který se narodil v roce 1935 v Západním Bengálsku (dnes stát Bangla), se v nejvyšších patrech indické politiky pohybuje již desítky let. V minulosti sloužil mimo jiné jako ministr zahraničí, obrany nebo financí.

Indický prezident, volený na pět let, nemá velké pravomoci, ale podle BBC by mohl sehrát významnou roli při sestavování nové vlády po volbách v příštím roce. Zejména pokud hlasování neskončí jasným výsledkem.