Britský policista ze zabití demonstranta obviněn nebude

Londýn - Britský policista Simon Harwood byl dnes u soudu zproštěn obvinění ze zabití muže během demonstrací v Londýně při summitu zemí G20 v roce 2009. Sedmačtyřicetiletý Ian Tomlinson byl prodavačem novin a mezi protestujícími se ocitl náhodou. Když se chtěl z davu dostat, pokusil se překonat policejní kordón; zemřel poté, co ho jeden z policistů srazil k zemi. Tomlinsonova rodina na dnešní rozsudek reagovala velmi emotivně. „Tohle není konec,“ řekl nevlastní syn zemřelého. „Nevzdáme se spravedlnosti pro Iana.“

Harwood tvrdil, že použil obušek uměřeným způsobem; Tomlinson ale zkolaboval a krátce nato zemřel. Příčina úmrtí se rychle stala předmětem sporů. Podle první pitvy skonal Tomlinson na selhání srdce, podle dalších dvou pitev měl smrt na svědomí krevní výron do břišní dutiny, jehož příčinou mohl být střet s policistou a následný pád. Policejní vyšetřovací porota loni dospěla k závěru, že policista muže zabil v rozporu se zákonem. Nyní se případem zabýval i soud.

Britská policie se kvůli postupu při demonstracích při summitu G20 dostala pod palbu kritiky. Nezávislá komise pro stížnosti na policii (IPCC) tehdy obdržela na 150 stížností týkajících se chování policistů po oba dny demonstrací. Několik policistů bylo po skončení vrcholné schůzky suspendováno.

Vydáno pod