RB OSN schválila prodloužení mise, boje o Damašek vrcholí

New York - Prodloužení pozorovatelské mise v Sýrii dostalo od Rady bezpečnosti OSN jednomyslně zelenou, píše agentura Reuters. Rusko tedy neuplatnilo původní hrozbu vetování této rezoluce. Pozorovatelé zůstanou v zemi dalších 30 dnů. V syrské metropoli mezitím druhým dnem pokračovala tvrdá ofenziva vládních jednotek, které mají podle ujištění vlády do začátku postního měsíce ramadánu vyčistit Damašek od „žoldáků a teroristů“. Povstalci v Damašku své pozice ztrácejí, kontrolují ale přechody na hranicích s Tureckem a Irákem. Podle iráckých úřadů na východosyrské hranici obsadili už všechny přechody, v rukou rebelů jsou také dva přechody na hranicích s Tureckem.

Prodloužení pozorovatelské mise počítá s dalším 30denním termínem pro 300 neozbrojených pozorovatelů a asi 100 civilních členů mise. Navrhovatelem rezoluce byly evropské státy - Británie, Francie, Německo a Portugalsko. Rusko jako stálý člen s právem veta původně hrozilo, že toto právo využije, protože nesouhlasilo s tou pasáží rezoluce, která další
prodloužení vázala na stažení těžké armádní techniky ze syrských měst.
   
Rusko proto chtělo podpořit paralelně předkládaný pákistánský návrh, který počítal s jednorázovým prodloužením o 45 dní. USA ale daly najevo, že pro tento pouze administrativní návrh, který neobsahoval žádné politické požadavky, hlasovat nebudou. Pákistánská mise proto svolala všechny členy Rady bezpečnosti k další konzultaci a britský návrh byl revidován. Požadavek stažení zbraní byl rozšířen o podmínku zmírnění bojů ze strany opozičních bojovníků.
   
Další prodloužení mandátu pozorovatelů je nadále vázáno na to, že RB OSN potvrdí plnění Annanova plánu zejména pokud jde o stažení armádní techniky a zmírnění bojů. USA a Británie tuto rezoluci označují za poslední šanci pro pozorovatele. Pokud se situace v Sýrii do 30 dní nezmění, bude mise ukončena.

Jednání Rady bezpečnosti OSN o situaci v Sýrii
Zdroj: ČTK / AP/Kathy Willens

Po tvrdých bojích s armádními jednotkami obsadili povstalci přechod Abú Kamal na řece Eufrat. Irák přechod ze své strany uzavřel kvůli obavám z šíření násilí za hranice. Na hranicích s Tureckem pak rebelové mají pod kontrolou dva přechody Bab Hawá a Džarablus. „Povstalci drží novou budovu celnice, vojáci jsou jen ve staré. Auta dál nepouští,“ konstatoval Zíd, syrský řidič. Za posledních 48 hodin prchlo do Libanonu skoro třicet tisíc damašských obyvatel. Bezpečí imigračního úřadu je jen 40 kilometrů od metropole.   

Pokračují další tvrdé boje

Tvrdá bitva se svádí hlavně o metropoli Damašek. Opoziční bojovníci se dnes po těžkém ostřelování stáhli z centrální čtvrti Midan. „Je to taktický ústup. Jsme stále v Damašku,“ řekl jeden z povstaleckých velitelů Abú Umar. Síly prezidenta Bašára Asada pak za podpory obrněných vozidel postoupily hluboko do středu této čtvrti. 

Svědci informovali o ostřelování čtvrti Saida Zajnab z vládních vrtulníků. Raketa tam údajně zasáhla třípatrovou budovu, zemřeli nejméně tři lidé. Ve čtvrtek zažila Sýrie nejkrvavější den od začátku povstání proti režimu Bašára Asada, kdy údajně zemřelo v bojích 300 lidí včetně 139 civilistů.

Kromě civilistů zahynulo 65 ozbrojených bojovníků opozice a provládních milicí a 98 vojáků či dezertérů. Boje se kromě hlavního města Damašku soustředily na města Homs, Hamá, Halab a Idlib. „Jde o nejvyšší počet zdokumentovaných obětí za celou dobu šestnáctiměsíčních bojů,“ řekl šéf Syrské organizace pro lidská práva Ramí Abdar Rahmán. Údaj podle něj není konečný, protože boje pokračovaly až do noci. Mrtvé pohřbené pod sutinami domů navíc nebylo možné do počtu zahrnout.

Podle opozičních aktivistů vstoupil boj proti Asadově režimu do rozhodující fáze - smyčka kolem prezidenta Asada se prý utahuje. O místu jeho pobytu není nic známo, kromě jmenování nového ministra obrany se před kamerami neobjevil, o veřejném vystoupení ani nemluvě.

Zraněním utrpěným při středečním atentátu podlehl šéf národní bezpečnosti Hišám Bachtjár. Bachtjár se tak stal čtvrtou obětí atentátu, při němž zahynuli ministr obrany, jeho náměstek a viceprezidentův poradce.

Syrský rebel:

„Osvobodili jsme hraniční přechod Báb Hawá od Asadových gangů, pohraničníků a celníků. Vděčíme za to rebelům z Halabu a Idlíbu.“

Syrský prezident Bašár Asad údajně souhlasil s tím, že se vzdá moci. Francouzskému rozhlasu to řekl ruský velvyslanec ve Francii Alexandr Orlov. „Na konferenci akční skupiny (k Sýrii) v Ženevě z 30. června bylo závěrečné komuniké, které předvídalo přechod k demokratičtějšímu režimu,“ řekl Orlov, podle kterého Asad na text přistoupil. „Souhlasí s tím, že odejde. Ale že odejde civilizovaným způsobem,“ dodal Orlov. Syrské ministerstvo informací ale vyjádření Orlova popřelo.

Mrtvé tělo na ulici v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Rusko odloží dodávku opravených vrtulníků Sýrii

Rusko oznámilo, že odloží dodávku tří opravených vrtulníků na klidnější období. Loď Alaed s opravenými stroji Mi-25 a další municí byla už jednou kvůli evropským sankcím zastavena na moři u břehů Británie a musela se vrátit do Ruska. Moskva pak ale vrtulníky vypravila na moře znovu. Agentura Interfax dnes s odvoláním na armádní zdroj oznámila, že dodávka byla vzhledem „ke zhoršené bezpečnostní i politické situaci odložena“. Syrské úřady podle ní nyní nejsou schopny zajistit náležité převzetí bojového materiálu.