Haag: Senegal má vydat nebo soudit exprezidenta Čadu

Haag - Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v pátek nařídil Senegalu postavit před soud nebo vydat bývalého prezidenta Čadu Hissene Habrého. Rozhodnutí by mohlo mít důsledky pro jiné sesazené vůdce žijící v exilu. Jako prezident Čadu Habré vedl vládu obviněnou ze zabíjení a mučení jejích odpůrců. Stát se tak mělo v roce 1980. O rozhodnutí soudu informovala agentura Reuters.

Senegalský soud v lednu odmítl Habrého, který se po pádu svého režimu uchýlil právě do Senegalu a jenž byl stíhán ve své zemi, vydat do Belgie. Ta na něj vydala mezinárodní zatykač a podporuje jeho vydání kvůli tomu, že řadu jeho obětí tvořili také Belgičané.
   
Podle čadských vyšetřovatelů Habrého režim připravil o život více než 40 tisíc lidí, mezi nimiž byla řada politických oponentů i příslušníků různých etnických menšin. Senegal se v roce 2006 rozhodl vyhovět požadavku Africké unie, aby ho postavil před soud, avšak proces nikdy nezorganizoval.

Senegal ujistil, že je připraven proces s někdejším čadským lídrem, který na jeho území žil více než 21 let, zorganizovat. Termín je ale zatím nejasný. Senegalští zástupci nicméně už o možnostech, jak by mohl proces probíhat, hovořili s experty Africké unie. Tyto konzultace by měly přispět k co nejrychlejšímu zahájení soudu s Habrém.
   
ICJ je hlavním soudním orgánem Organizace spojených národů (OSN). Má rozhodovat spory mezi státy i vypracovávat nejrůznější právní posudky pro orgány OSN.