Hoří na Madeiře i v Rusku

Camacha - Stovky portugalských hasičů bojují už více než dva dny s lesními požáry na ostrově Madeira. Desítky lidí opustily své domovy, protože se požár začal přibližovat k jejich obydlím. Ohrožena je obec Camacha v okrese Santa Cruz i portugalský region Algarve, které mají v oblibě turisté. Informovalo o tom BBC. Italská policie mezitím zatkla osobu podezřelou z úmyslného zakládání ničivých ohňů. Policisté se domnívají, že 68letý muž stojí za desítkou požárů, které se od loňského září objevily v okolí města Arezzo. Právě v něm byl také muž zatčen.

Na Sardinii byla evakuována univerzita

Dnes musela být kvůli propuknutí nového požáru v centrální části italského ostrova Sardinie evakuována univerzita ve městě Nuoro. Plameny ale hasiči hlásili i z řady míst na pevnině, například z regionů Ligurie, Lazio či Viterbo. Na jihu Itálie u národního parku Pollinu lehly popelem už tisíce hektarů lesa a dalších porostů. „Celý park je obklopen plameny. To, co se nyní děje, nám ukazuje, že tento rok nebude klidný,“ řekl šéf parku Domenico Pappaterra.

Španělsko poslalo Portugalcům do Algarve na pomoc letadla, která rozprašují vodu. Uhašení požárů ale brání silný vítr. Portugalsko trápí vlna veder, ke které se navíc přidává dlouhé období sucha. Vznik požárů je proto snadný. Algarve je prý postiženo mnohem více než při požáru v minulém roce.

Hotely, golfová hřiště či turistické trasy a jiná zařízení pro volný čas trávený turisty na Madeiře ale zatím zůstávají normálně v provozu.

Boj s požárem
Zdroj: ČT24/ISIFA

Hlavní město už je mimo nebezpečí

Středeční televizní snímky ukázaly plameny vysoké několik pater objevující se na okraji hlavního města Madeiry Funchalu. Oblast je už ale nyní mimo nebezpečí. Podle agentury AP byly ve městě zničeny celkem dva domy a 25 dalších bylo poškozeno. Desítky hasičů byly poslány z pevniny na pomoc.

Situace se zlepšuje na španělském ostrově Tenerife, který je součástí Kanárských ostrovů. Tam vypukly lesní požáry v neděli, jejich šíření už ale hasiči dokázali zabránit. Evakuováno bylo celkem 1 800 lidí z města Vilaflor na jihu ostrova.

Požár v Baku
Zdroj: ČT24

Lesní požáry nabírají na síle také v Rusku. Výjimečný stav platí ve čtyřech regionech na Sibiři a ve třicítce okresů v různých končinách země. Podle médií plameny ohrožují i osídlená místa, a to jak v Čeljabinské oblasti na Sibiři, tak v oblasti povolžského města Nižnij Novgorod či Kirovské oblasti na severovýchodě evropské části země. Za posledních 24
hodin shořely tři desítky domů, úřady musely evakuovat i několik dětských domů. 

Hořelo i v Ázerbájdžánu

V ázerbájdžánském Baku hořela nová budova kulturního centra. Stavba od známé britské architektky iráckého původu je přitom v provozu jen od května. Je v ní koncertní síň, knihovna a muzeum. Oheň poničil střechu budovy, interiér zůstal podle hasičů nedotčen.

V Evropě zuří požáry (zdroj: ČT24)