Nacistický zločinec Csatáry možná uslyší ortel „vinen“

Budapešť - László Csatáry by přeci jen mohl skončit kvůli své minulosti za mřížemi. Historici a právní odborníci totiž tvrdí, že důkazy proti maďarskému nacistickému zločinci jsou daleko přesvědčivější než v podobném případu z minulosti, který skončil zproštěním viny. Vyšetřování případu mezitím pokračuje.

Loni v červenci soud v Budapešti kvůli nedostatku důkazů zprostil viny Sándora Képíra, bývalého důstojníka maďarského vojenského četnictva obviňovaného z válečných zločinů v Srbsku z roku 1942. Zemřel v září ve věku 97 let.

Ádám Gellért, odborník na mezinárodní trestní právo, který pátral ve slovenských a maďarských archivech po tom, co Csatáry dělal v době druhé světové války, tvrdí, že jde „o daleko závažnější případ“.

Nacistický válečný zločinec László Csatáry opouští budovu maďarské prokuratury
Zdroj: ČT24

Csatáry podle expertů sehrál klíčovou roli při deportaci asi 300 košických Židů na Ukrajinu, kde byli téměř všichni v létě 1941 zabiti. Na jaře 1944, kdy sloužil jako velitel maďarské policie v košickém ghettu, se podílel na deportaci více než 15 tisíců Židů do Osvětimi.

Ve středu byl po nátlaku ze strany různých mezinárodních organizací dopaden v Maďarsku a čelí obvinění z válečných zločinů.

Hledání Lászla Csatáryho
Zdroj: EPA/ISIFA