Vědci objevili v Namibii rozsáhlý podzemní zdroj vody

Windhoek - Výzkumní pracovníci Německa a dalších zemí EU, kteří se několik posledních let snaží řešit problém s nedostatkem pitné vody v Africe, objevili v Namibii nový podzemní zdroj vody. Ta je výrazně čistší než současná povrchová voda. Zásoba by při současné spotřebě mohla vydžet až 400 let. Vědci se ale obávají špatného technologického postupu, který by mohl vodu kontaminovat.

Podzemní zdroj nazvaný Ohangwena II. se skrývá asi 300 metrů pod povrchem země. Teče pod hranicí mezi Angolou a Namibií. Voda se pod zemí ukrývá asi 10 tisíc let. Rezervoár se tedy utvářel ještě v době, kdy planetu Zemi nesužovalo sebemenší zněčištění životního prostředí. Voda je proto výrazně čistší než současná povrchová voda.

Tento ohromný zdroj vody má šanci od základů změnit potenciál místního zemědělství. Odhady naznačují, že by při současné spotřebě vody mohl tento zdroj vystačit regionu severní Namibie až na 400 let.

Vědci z Německého federálního institutu geologie a přírodních zdrojů mají ale obavy z narušení tohoto zdroje špatným technologickým postupem. Mohlo by tak totiž dojít ke kontaminaci vody slanou vodou, která se nachází o něco výše nad tímto zdrojem.

Mapa zásob vody v Africe
Zdroj: ČT24