Obětí střelby v kině i šestiletá dívka

Denver (USA) - Podle amerických úřadů je mezi 12 oběťmi páteční střelby v kině na předměstí amerického města Denver i šestiletá dívka. Sedm lidí zraněných při včerejším masakru v americkém Denveru stále bojuje o život. Pyrotechnici v bytě útočníka kontrolovaně odpalují nálože, které zde nastražil. Většinu výbušnin už zlikvidovali. Útočník James Holmes je ve vazbě. Svůj čin podle policie dlouho plánoval. Jeho motiv ale zůstává neznámý. Čtyřiadvacetiletý muž vtrhl do kina během promítání nového filmu o Batmanovi a začal střílet. Na svědomí má 12 mrtvých a několik desítek zraněných.

Podle policejního vyšetřování střelec svůj čin zjevně plánoval dlouho dopředu. Čtyřiadvacetiletý James Holmes si podle dosavadního šetření opatřil zbraně, velké množství nábojů i neprůstřelné oblečení, které použil během masakru, již několik týdnů předem, a to prý zcela legálně. Například 6 tisíc kusů munice nakoupil podle policie přes internet.

Policie našla navíc v bytě útočníka mnoho nástražných zařízení, některé pasti obsahovaly výbušniny. „Něco takového jsme ještě neviděli,“ vyjádřil se o komplikované konstrukci z trhavin a zápalných chemických látek, kterou měl mladík ve svém bytě, policejní šéf Dan Oates. Policie z bezpečnostních důvodů evakuovala pět okolních domů.

Pyrotechnici nejprve zlikvidovali hlavní hrozbu - drát vedoucí od dveří k zápalné náloži. Holmes to nastražil tak, aby bomba zabíjela, kdyby chtěl někdo prohledat jeho byt. „Až se zbavíme hlavní pasti, přikročíme k likvidaci výbušných zařízení. Je tam asi 30 kulových pum. Z bytu je přemístíme do nákladních vozů s pískem a odvezeme. Pak na místě posbíráme všechny důkazy,“ uvedla vyšetřovatelka Cassidee Carlsonová.

Další mechanismus uvnitř bytu pak pyrotechnici odpálili pomocí menší exploze. Zlikvidovali jsme hlavní hrozby v bytě, ale všechny jsme je ještě nevyloučili, řekl agent Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jim Yacone. Podle něj by se ale měli obyvatelé okolních bytů vrátit domů už v neděli, přestože zatím jsou v bytě ještě pyrotechnici.

Pozornost otřesených Američanů se upírá na denverské nemocnice. Sedm lidí dál zůstává v kritickém stavu. Dalších 19 zraněných už je mimo nebezpečí. Policie zatím identifikovala všech 12 obětí na místě tragédie. Pozůstalým teď začnou pomáhat psychologové.

Policie informovala, že v pátek asi čtvrt hodiny po začátku filmu útočník do kina „pustil kouř z jakési nádoby“ a začal střílet. Byl vyzbrojen poloautomatickou puškou, brokovnicí a dvěma pistolemi. Jeden svědek řekl, že útočník spustil palbu během střelby ve filmu, což přispělo ke zmatku v kině. Policisté dorazili na místo asi devadesát vteřin po prvním telefonátu o útoku. Střelce zadrželi na parkovišti, nekladl jim odpor.

Mezi mrtvými je i šestiletá Veronica Moserová. Její matka, pětadvacetiletá Ashley, bojuje v nemocnici o život. Obětí jeho střelby se stala i mladá moderátorka sportovních zpráv a bloggerka Jessica Ghawiová. Ta přitom na začátku června jen o vlásek unikla masakru v kanadském Torontu, při němž jiný střelec jednoho člověka zabil a sedm osob zranil.

Uprostřed hrůzy se ale objevily i zprávy o hrdinství. Matt McQuinn zahynul, když se snažil krýt tělem svou partnerku Samanthu Yowlerovou. Podle CNN jí tak zachránil život. I když byla také zasažena střelou, zotavuje se v nemocnici.

Tragédie ve Spojených státech opět rozvířila debatu o liberálním přístupu k držení zbraní. „Za posledních 60 dní si koupil čtyři zbraně v místních obchodech a přes internet si pořídil přes 6 tisíc kusů munice,“ podotkl policejní šéf na předměstí Aurora Dan Oates. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a ministerstvo pro vnitřní bezpečnost uvedly, že nemají informace o tom, že by někdo jinde v USA plánoval podobný útok. Přesto byla v některých kinech po celé zemi posílena bezpečnostní opatření.

Holmes získal diplom na Kalifornské univerzitě, známí ho popisují jako plachého člověka

Nic z Holmesova portrétu ale nenaznačuje, že by byl schopen takového výbuchu střeleckého násilí. Se zákonem měl dosud co dočinění jen jednou, kdy byl zadržen za rychlou jízdu, napsala agentura Reuters. Holmes vyrostl ve středostavovské rodině v San Diegu a získal diplom v oboru neurologie na Kalifornské univerzitě, než přešel na doktorandské studium na Coloradské univerzitě. Přestože byl označován za chytrého, svého postgraduálního programu krátce před masakrem zanechal, uvádějí univerzitní zdroje.

Holmesovi známí ho popisují jako spíše plachého, inteligentního člověka. V minulých letech prý tento doktorand medicíny hrával fotbal a věnoval se terénnímu běhu. Holmes si také podle agentury Reuters přezdíval „Joker“ podle záporné postavy z příběhů o Batmanovi. Neměl ale problémy se zákonem, byl pouze zadržen za rychlou jízdu. Patrně nemá ani vazbu na žádnou teroristickou skupinu. Před soudem by měl poprvé stanout v pondělí v 17:30 SELČ.

Holmesova rodina v prohlášení vyjádřila soucit s oběťmi a jejich blízkými. „V srdci jsme s vašimi milovanými,“ uvedla. Zároveň požádala média, aby jim dopřála klid a soukromí, než se „s tou informací vyrovnají“. Prezident Barack Obama dnes řekl, že páteční střelba připomněla, jak je život křehký. V pravidelném rozhlasovém vystoupení řekl, že federální vláda je připravena udělat vše pro to, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost. „I když postupně zjišťujeme, co se stalo a kdo je odpovědný, možná nikdy neporozumíme tomu, co někoho vede k tomu, aby terorizoval své bližní,“ řekl Obama.

Pařížská premiéra Batmana je zrušena

Filmové studio Warner Brothers kvůli masakru v Denveru zrušilo páteční slavnostní premiéru snímku Temný rytíř povstal v Paříži, které se měli zúčastnit mimo jiné režisér Christopher Nolan a představitel hlavní role Christian Bale. Studio dnes oznámilo, že zrušilo i slavnostní premiéry za účasti hvězd v Mexiku a Japonsku.

Nolan označil Holmesův čin za nevýslovně brutální a rodinám obětí vyjádřil svou hlubokou účast. „Mluvím jménem všech, kdo se na filmu Temný rytíř povstal podíleli. Chtěl bych vyjádřit naši nejhlubší lítost nad touto nesmyslnou tragédií, která postihla celé předměstí Aurora,“ vzkázal Nolan prostřednictvím své mluvčí.