Vinen: Instruktor letectva v USA sexuálně obtěžoval ženy

San Antonio - Americký vojenský soud usvědčil instruktora amerického letectva ze sexuálních útoků na frekventantky výcviku. Dostal za to 20 let vězení. Jde o největší mravní skandál v americké armádě od roku 1997, kdy byl usvědčen velitel výcviku z Aberdeenu za sexuální obtěžování k 25letému vězení. Letectvo kvůli případu zahájilo širší šetření a v armádě se začalo znovu debatovat o sexuálním obtěžování a také o metodách výcviku žen.

Současný případ se týká seržanta Luise Walkera a základny amerického letectva v Lacklandu. Soud ho shledal vinným ve většině bodů obžaloby, mezi nimiž je znásilnění, sexuální obtěžování a sexuální útok. Soud mu za to vyměřil dvacetiletý trest.

Při pětidenním přelíčení osobně svědčilo devět z deseti jeho obětí, jedna z žen svědčila na dálku. Walker ve všech případech postupoval podobně - seznámil se se ženami jako s účastnicemi základního výcviku a radil jim, jak 8,5týdenní pobyt co nejsnadněji přežít.
Postupně se s nimi sbližoval, začal jim posílat SMS vzkazy a pak i výhrůžky. Čtyři ze svědkyň vypověděly, že je k sexu nutil zastrašováním a pohrůžkami z moci funkce cvičitele.

Walker je zatím na svobodě

Prokurátorka Patricia Gruenová řekla, že Walker oběti zneužil a pak nechal být. Obhájce požadoval doložení svědeckých výpovědí důkazy v podobě DNA nebo fotografií. Walker při vynášení rozsudku nijak nereagoval, před soudní síní ho čekali příbuzní, z nichž mnozí plakali.

Walker je první ze sedmi instruktorů z Lacklandu, kteří mají být za podobné činy postaveni před vojenský soud. 35 jejich kolegů bylo kvůli vzneseným stížnostem odvoláno ze služby. Ve skandálu figuruje 31 údajně poškozených žen.