Zpěvák Nikitin nejede do Bayreuthu kvůli tetování s nacistickou tématikou

Berlín - Známý ruský operní zpěvák Jevgenij Nikitin zrušil svou účast na festivalu v bavorském Bayreuthu kvůli aféře s tetováním s nacistickou tematikou. Festival se tradičně věnuje tvorbě Richarda Wagnera, jehož obdivovatelem byl i Adolf Hitler. Nacistická minulost je tak pro festival citlivým tématem. Kauzu odstartovala televize ZDF, která odvysílala záběry Nikitina s tetováním překrývajícím původní svastiku. Zpěvák se omluvil s tím, že šlo o mladickou nerozvážnost.

Ruský barytonista Jevgenij Nikitin v sobotu odřekl účast na operním festivalu v bavorském Bayreuthu. Na festivalu měl vystoupit ve Wagnerově opeře Bludný Holanďan. Jenže si to rozmyslel, když ho německá televize ukázala s tetováním, které zakrývá hákový kříž. 

„Byl to velký omyl mého života a byl bych rád, kdybych se ho nedopustil. Neuvědomil jsem si, do jaké míry mohou tyto symboly zraňovat zejména v Bayreuthu a v kontextu s festivalovou historií,“ omluvil se za tetování pěvec v prohlášení. 

Organizátoři festivalu uvedli, že osmatřicetiletému pěvci vysvětlili spojitost symbolů s dějinami Německa. Vedení festivalu odmítá jakékoli narážky na nacistickou ideologii. 

Festival organizují Wagnerovy pravnučky Eva Wagnerová-Pasquierová a Katharina Wagnerová. Roku 1872 festivalovou tradici v Bayreuthu založil sám Wagner. V době nacistického Německa festival vedla skladatelova snacha Winifred, která patřila k Hitlerovým přátelům a obdivovatelům. Hitler se podílel na financování podniku i na rozhodování o uměleckých otázkách.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)