Útok ze zahraničí? Použijeme chemické zbraně, varuje Sýrie

Damašek - Syrská vláda nepoužije chemické zbraně proti Syřanům, ale v případě zahraničního útoku ano. Oznámil to mluvčí syrského ministerstva zahraničí Džihád Makdisí. Komentoval také výzvu Ligy arabských států (LAS) k odstoupení prezidenta Bašára Asada. Podle něj jde o vměšování do vnitřních záležitostí Sýrie. Proti výzvě se postavil podle Reuters i Irák. Syrští vojáci mezitím podle aktivistů popravili v Damašku třicet neozbrojených mužů. Údajně je podezírali z podpory rebelů. Jejich těla byla shromážděna v Mustafově mešitě a nesla známky mučení. Evropská unie dnes navíc zpřísnila sankce proti Sýrii a také kontroly zbrojního embarga. Dohodli se na tom ministři zahraničí EU. Irácká vláda dnes nařídila otevření všech hraničních přechodů pro uprchlíky ze Sýrie.

Irácký premiér Núrí Málikí dnes nařídil složkám pohraniční stráže, aby vpustily do země všechny syrské uprchlíky. Agentuře Reuters to řekl generál Isám Džasím z přechodu Al-Valíd na jihu Iráku, který mají pod kontrolou syrské vládní síly. Syrští rebelové obsadili severnější přechod Al-Búkamál na hlavní obchodní trase mezi oběma zeměmi. Nakrátko kontrolovali také přechod Rabíja u severoiráckého Mosulu, než ho znovu obsadili vládní vojáci.

Makdisí na tiskové konferenci ujišťoval, že vláda sáhne k chemickým zbraním jedině tehdy, bude-li čelit napadení zvenčí. „Sýrie chemické zbraně v žádném případě nepoužije proti Syřanům,“ prohlásil. Tyto zbraně prý armáda pečlivě střeží. Makdisí ovšem nevyloučil, že biologické zbraně někdo poskytne opozici a ta je „použije proti jedné vesnici“. Pak by prý opozice mohla z útoku obvinit armádu.

Mluvčí dále prohlásil, že armáda si vybojuje zpět hraniční přechody, které prý padly přechodně do rukou rebelů. Podle zpráv z hranic kontroluje opozice jeden přechod do Iráku a tři do Turecka. Makdisí uvedl, že nyní vládní jednotky neoperují jenom na dvou hraničních stanovištích. „Povstalci je neudrží, budou muset odejít,“ řekl.

Syrská armáda včera v metropoli zahájila rozsáhlou ofenzivu. Znovu získala kontrolu nad některými čtvrtěmi dříve ovládanými rebely. Aktivisté záběry mrtvých zveřejnili na serveru YouTube, protože ale v Sýrii nemohou působit zahraniční novináři, je těžké pravdivost
takových zpráv a autentičnost snímků potvrdit. Intenzivní střety hlasí i další mocenské centrum režimu - město Halab.

Arabské státy nabízí Asadovi bezpečnost - musí ale pryč

LAS ve snaze zabránit dalším bojům nabízí Asadovi bezpečnost výměnou za rychlou rezignaci. Vyzvala také syrskou opozici a Svobodnou syrskou armádu, složenou z dezertérů, aby vytvořily přechodnou vládu. LAS si také přeje, aby OSN pozměnila Annanův mandát v tom smyslu, že se má zvláštní zmocněnec nyní zaměřit na to, aby Asada přesvědčil k odstoupení a zajistil předání moci. Zástupci LAS s těmito návrhy odjedou vyjednávat do Moskvy a Pekingu.

Kofi Annan a Bašár Asad
Zdroj: ISIFA/EPA/SANA

Také šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová na úvod jednání ministrů vyzvala syrského prezidenta Bašára Asada, aby odstoupil. „Situace je jasná, musíme zesílit tlak na Sýrii. Asad musí odstoupit,“ řekla. Na seznam osob a podniků se zmraženými evropskými konty přibylo dalších 26 jedinců a tři podniky. Seznam dosud obsahoval přes 100 jmen lidí a asi 50 podniků.
   
Unie také zpřísní kontroly zbrojního embarga, které zahrnuje zákaz vývozu zbraní i prostředků použitelných k represím. EU sankce rozšiřovala naposledy v červnu. Evropská komise také vyčlenila další fondy pro syrské uprchlíky a země, které je přijaly, a poskytne jim dohromady 63 milionů eur (1,6 miliardy korun).

Letecky to z Moskvy do Damašku už nepůjde

Ruské aerolinie Aeroflot, které jako jediné v Rusku zajišťují letecké spojení do Sýrie, 6. srpna lety Moskva–Damašek přeruší. Důvodem je dle mluvčí aerolinek prudký pokles počtu pasažérů. Do té doby bude Aeroflot repatriovat Rusy, kteří chtějí ze Sýrie odjet.

Boje v Damašku
Zdroj: Shaam News Network/AP Photo

Syřané nepřestávají prchat z oblasti Halabu i z Damašku, dle Mezinárodního výboru Červeného kříže přibývá osob, které potřebují humanitární pomoc. USA již poskytly Jordánsku 100 milionů dolarů určených pro syrské uprchlíky.

Itálie vyzvala své občany, kteří se zdržují v Sýrii, aby zemi vzhledem k horšící se bezpečnostní situaci opustili. V Sýrii jsou pohřešováni dva italští zaměstnanci firmy Ansaldo Energia. Byli zřejmě uneseni tento týden, když jeli na letiště a měli se vrátit do Itálie.