Krvavý den v Iráku - bomby zabily přes 100 lidí, 200 zraněných

Bagdád - Při 27 atentátech v Iráku zahynulo 107 osob a 214 lidí je zraněno. Čerstvou bilanci rozsáhlé série útoků vydaly irácké úřady. Jde o nejkrvavější den v zemi za minulé dva roky. Už v neděli v Iráku zahynuly dvě desítky lidí. Útoky byly zřejmě koordinovanou akcí v 18 městech včetně metropole Bagdádu. Nikdo se k odpovědnosti zatím nepřihlásil.

Kromě Bagdádu jsou zasažena města severně od něj. V Tadží vybuchlo šest náloží poblíž obytného komplexu. Na místě bylo 14 mrtvých a 30 raněných, když ale přijela policie, ozval se další výbuch a mnoho policistů zemřelo. Celkem bylo v Tadží zabito 42 lidí a 40 dalších zraněno.
   
Dvě bomby vybuchly v autech v bagdádské šíitské čtvrti Sadr a v severobagdádské čtvrti Husajníja, v níž žijí také hlavně šíité. Zahynulo tam téměř 20 lidí a víc než 70 bylo raněno. 
Bomby zabíjely také v ropném středisku Kirkúku a v provincii Dijála jsou mezi mrtvými i vojáci a policisté. Tam na oběti stříleli ozbrojenci.

Přestože terčem útoků měly být nejspíš bezpečnostní složky, většina obětí jsou civilisté: sunnité, šíité i Kurdové. Násilí v Iráku roste, jen v červnu zemřelo přes 230 lidí. Po stažení Američanů vloni v prosinci chrání Irák už jen místní armáda a policie. A extremisté z irácké odnože al-Káidy před několika dny varovali, že budou v zemi mnohem aktivnější. Právě k nim by podle bezpečnostních sil mohly vést stopy dnešních masakrů.