Autobus Davida Černého klikuje na olympiádě v Londýně

Praha – Blížící se olympiáda inspirovala českého výtvarníka Davida Černého. K této příležitosti proto vytvořil nové dílo – atletický klikující londýnský autobus double-decker. V minulosti na sebe Černý upozornil například v Bruselu, kde během českého předsednictví visela jeho Entropa.

Klikující autobus Davida Černého míří na olympiádu do Londýna. Mechanická skulptura bude stát před Českým olympijským domem. 

Černý koupil typický londýnský autobus z roku 1957 v Holandsku, přidal k němu dvě obří svalnaté paže, a přetvořil tak autobus v atleta. Motory a různé elektrické mechanismy pohybují šestitunovým autobusem nahoru a dolů tak, že to vypadá, jako když cvičí. 

„Každý sportovec ví, že kliky jsou tím nejběžnějším cvičením na světě,“ říká Černý. „Je to sportovní trénink a zároveň se využívají také jako trest v armádě a ve věznicích. Takže kliky jsou univerzální fyzická aktivita. Svým způsobem je to ironické,“ dodává. 

David Černý proslul svými kontroverzními uměleckými díly. Přetřel třeba sovětský tank v Praze na růžovo. Šokoval také Evropskou unii svou Entropou – skládačkou, v níž každý díl symbolizoval jednu členskou zemi. Vzbouřilo se především Bulharsko, které Černý vyobrazil jako turecký záchod.