Slovenští politici jsou prý s pravdou drobet na štíru

Bratislava – Slovenští politici často nemluví pravdu. Uvedl to portál demagog.sk, který více než dva roky ověřuje pravdivost tvrzení politických představitelů země v diskusních relacích. Například z více než 700 faktických výroků premiéra a předsedy sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica lze podle portálu s jistotou označit za pravdivé jen 52 procent. Další jsou prý vysloveně nepravdivé, zavádějící nebo je nelze ověřit. Podobně jako Fico dopadl v hodnocení i jeho stranický kolega a ministr vnitra Robert Kaliňák. Trochu lépe si vedl ministr financí Peter Kažimír.

Fico prý naposledy údajně nehovořil pravdu například při kritice bývalé vlády pravého středu, že nepřijala opatření ke zlepšení výběru daní nebo že jí v roce 2010 přenechal zemi s nejvyšším hospodářským růstem v Evropské unii a s deficitem státních financí a státním dluhem na průměrné úrovni EU.

Slovenský projekt demagog.sk založili studenti brněnské Masarykovy univerzity. Ke každému faktickému výroku politiků je přidáno hodnocení a jeho zdůvodnění. Podobný projekt od letošního jara funguje i v Česku.

Úřad vlády se vůči hodnocení Ficových vyjádření ohradil, podstata vybraných výroků premiéra je prý pravdivá. „Už jen namátková prověrka pravdivosti hodnocení portálu dokazuje, že o nezávislém a nezpochybnitelném posouzení nemůže být ani řeči,“ reagoval tiskový odbor úřadu vlády na výsledky projektu. Jako příklad uvedl tvrzení portálu, že nelze ověřit významný přínos výstavby rychlostní silnice u Nitry se zapojením soukromého kapitálu k hospodářskému růstu země v roce 2011. Podle úřadu je tento výrok pravdivý.