Poprava duševně zaostalého v Georgii na poslední chvíli odložena

Atlanta - Ve Spojených státech byla na poslední chvíli odložena na neurčito poprava odsouzeného dvojnásobného vraha Warrena Leeho Hilla, který je podle některých psychiatrů duševně zaostalý. Rozhodl o tom v pondělí večer nejvyšší soud státu Georgia. Poprava Warrena Leeho Hilla se měla konat už minulou středu. Hill je podle některých psychiatrů duševně zaostalý, proti jeho chystané popravě proto protestoval bývalý prezident USA Jimmy Carter a zvláštní zpravodaj OSN pro mimosoudní popravy Christof Heyns, ale i některé evropské státy jako Francie a mezinárodní organizace Amnesty International. Obhajoba ale Hillovu psychickou zaostalost nedokázala, ten se tak nejspíš trestu smrti nevyhne.

Podle soudu je nutné prověřit, zda změna složení smrtící injekce neodporuje ústavě státu Georgia, jak tvrdí Hillovi obhájci. Místní věznice se rozhodla přejít z dosavadní směsi tří látek na smrtící dávku pentobarbitalu sodného. Ten se dosud v injekci používal jen jako anestetikum, které vězně uspí, než začne působit jed, který zastaví činnost srdce. Pentobarbital byl použit i minulý týden v jiném sporném případu v Texasu, kde odsouzený k trestu smrti Yokamon Hearn měl podle obhajoby trpět duševní chorobou.

Obhájci se také obrátili na nejvyšší federální soud USA, aby zakázal popravu jejich klienta z důvodu jeho duševní zaostalosti. Federální instance vzkázala, že se vzhledem pozdržení popravy justicí státu Georgia nyní touto žádostí nebude zabývat. 

Hill zastřelil svou přítelkyni, jeho IQ se pohybuje kolem 70 bodů

Nyní dvaapadesátiletý Hill byl v roce 1986 odsouzen k doživotnímu vězení za to, že zastřelil svou přítelkyni. V roce 1990 ale zavraždil svého spoluvězně Josepha Handspikea a soud mu následně vyměřil trest smrti. Hillovi právníci ale tvrdí, že by jejich klient neměl být popraven, protože je duševně zaostalý. Podle výsledků několika testů se jeho inteligenční kvocient pohybuje kolem 70 bodů. Lidi s IQ nižším než 70 odborníci považují za mentálně retardované.

Georgijské zákony popravu duševně zaostalých zakazují, v Hillově případě se ale obhajobě jeho mentální retardaci nepodařilo dokázat. V Georgii totiž na rozdíl od ostatních amerických států musí obhajoba dodat jednoznačné důkazy o mentální retardaci obviněného, pokud tím má zabránit provedení popravy.