Americká univerzita pyká za zneužívání mladistvých trenérem

Washington – Poté co byl trenér amerického fotbalu Jerry Sandusky usvědčen ze sexuálního zneužívání mladistvých, asociace dohlížející na sport na amerických univerzitách (NCAA) tvrdě potrestala Pensylvánskou státní univerzitu, kde Sandusky působil. Univerzita musí zaplatit 60 milionů dolarů (1,3 miliardy korun) pokuty, asociace navíc anulovala veškerá vítězství místního fotbalového týmu za posledních 14 sezon. Univerzita se také nesmí po čtyři roky účastnit prestižních utkání po skončení normální sezony amerického fotbalu.

Bývalý asistent fotbalového trenéra Jerry Sandusky byl v červnu usvědčen ze sexuálního zneužívání deseti chlapců během 15 let. Nyní čeká na rozsudek, který může dosáhnout až 373 let vězení. 

Případ osmašedesátiletého Sanduskyho vyvolal na Penn State i v americkém univerzitním sportu ohromný skandál, když se přišlo na to, že se nejen svých činů dopouštěl dlouhá léta, ale že o tom jeho nadřízení věděli a úřady na to neupozornili. 

NCAA škole vyčítá, že celou situaci nijak neřešila. Škola dávala přednost uctívání hrdinů a vítězstvím za každou cenu před odpovědností a čestností, uvedl šéf NCAA Mark Emmert. Kvůli skandálu museli loni v listopadu odstoupit rektor univerzity i legendární trenér Joe Paterno, kterému dělal Sandusky asistenta.