Ministr zavlažování má tu čest sestavit novou egyptskou vládu

Káhira - Nový egyptský prezident Muhammad Mursí jmenoval premiérem dosavadního ministra zavlažování Híšáma Kandila a pověřil jej sestavením vlády. Informovala o tom státní média. Kandil není v zahraničí známý. Byl členem kabinetu odcházejícího premiéra Kamála Ganzúrího, kterého v listopadu do funkce jmenovala tehdy vládnoucí armáda.

Kandil býval vysoce postaveným úředníkem na ministerstvu vodních zdrojů a zavlažování. Ministrem byl jmenován loni v návaznosti na svržení prezidenta Husního Mubaraka. Nový premiér má doktorát ze Severokarolínské univerzity v USA.

Mursí slíbil, že nový premiér bude nezávislou osobou stojící mimo Mursího domovské hnutí Muslimské bratrstvo. Kandil podle prezidentova mluvčího nebyl před ani po svržení Mubaraka členem žádné strany. Nový premiér prohlásil, že nemá žádné vazby na islamisty.   

Muhammad Mursí v době, kdy byl prezidentem
Zdroj: ČT24

Pravomoci nového premiéra jsou diskutabilní 

Egyptská armáda si i po oficiálním předání moci do rukou zvoleného prezidenta stále udržuje zásadní vliv nad politikou v zemi. Otázkou je i to, zda se Mursímu a Kandilovi podaří jmenovat šéfy klíčových ministerstev zahraničí, rozpočtu a bezpečnostních sil, kde proti
islamistickému prezidentovi panuje tuhý odpor.