Desítky mrtvých při bojích tádžické armády s mafií

Dušanbe – Na dvě desítky vojáků zahynuly při dnešní ofenzivě tádžické armády proti mafiánské skupině podezřelé z vraždy armádního generála Abdulla Nazarova. Šlo o největší vojenskou operaci za poslední dva roky, při níž bylo zřejmě zabito i několik desítek rebelů.

Záminkou k zátahu na východě země byla vražda generála Nazarova, kterého útočníci v sobotu několik kilometrů od Chorogu, správního střediska Horskobadachšanské autonomní oblasti, vytáhli z auta a ubili k smrti. Podle tádžických úřadů má tento čin na svědomí organizovaná skupina zapojená do pašování tabáku, drog a drahých kamenů i dalších nekalých aktivit. V jejím čele prý stojí Tolib Ajembekov, bývalý opoziční vojenský vůdce.

Tádžikistán je nejchudší postsovětskou republikou; stále se vzpamatovává z občanské války z let 1992 až 1997 mezi stoupenci sekulární vlády podporované Moskvou a islamistickou opozicí. Konflikt si vyžádal desítky tisíc mrtvých a skončil v roce 1997 podpisem mírové smlouvy, na jejímž základě opozice získala nárok na 30procentní zastoupení ve státních institucích.

Horskobadachšanská oblast ležící u hranice s Afghánistánem má asi 250 000 obyvatel a v době občanské války stála spíše na straně opozice.