Bolívar už je digitální - a bude mít i mauzoleum

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez představil digitálně zrekonstruovaný portrét svého velkého vzoru a jihoamerického bojovníka za svobodu Simóna Bolívara. Podobizna vznikla na základě zkoumání kostí a lebky exhumovaných před dvěma lety. Jejich analýza má také potvrdit Chávezovu teorii, že byl Bolívar otráven. Chávez ho považuje za duchovního otce své socialistické revoluce a v následujících dnech mu má otevřít mauzoleum. Kritikové mu vytýkají, že celá akce má posloužit výhradně kampani před prezidentskými volbami, které se uskuteční 7. října.

Chávez podobiznu svého idolu odhalil v Caracasu při příležitosti 229. výročí jeho narození. Odhalení portrétu Bolívara (1783-1830) předcházely měsíce vědeckých bádání. „Bolívar byl, je a vždy bude jedním z velikánů lidstva, skutečný gigant,“ prohlásil levicový prezident. Chávez v televizi rovněž ukázal dvě údajné Bolívarovy pistole.

Hugo Chávez představil portrét Bolívara
Zdroj: ČTK/AP/Fernando Llano

Bolívarovy ostatky byly v roce 2010 v Caracasu exhumovány, aby byla zjištěna skutečná příčina jeho smrti. Chávez pochybuje o tom, že El Libertador (Osvoboditel) zemřel na tuberkulózu. Venezuelský vůdce opakovaně tvrdil, že Bolívar, jenž se narodil v roce 1783 v Caracasu, byl otráven. Výsledky zkoumání zatím nebyly oznámeny.

Mauzoleum bude otevřeno za několik dnů, hotové ale není

Bílé mauzoleum v centru Caracasu je postaveno pro Bolívarovy ostatky, mnozí je však vidí také jako odraz Chávezova ega a jeho údajné touhy, aby ho okolí vnímalo coby Bolívarova pokračovatele. Mauzoleum je vysoké 50 metrů a bude slavnostně otevřeno již za pár dnů, i když ještě není zcela dokončeno. Chávez návrh na stavbu této svatyně předložil před dvěma lety, kdy také rozhodl prozkoumat Bolívarovy pozůstatky týmem mezinárodních vědců.

Dokončení mauzolea bylo původně plánováno na prosinec 2011, potom na květen letošního roku. Takováto zpoždění jsou však podle kritiků třináctileté Chávezovy administrativy typické. Odpůrci stavby napadají i nedostatek transparentnosti projektu. Jiné vlády by v případě takové zakázky oslovily renomované architekty i ze zahraničí. Ne ta ve Venezuele.

Hugo Chávez s Bolívarovými pistolemi
Zdroj: ČTK/AP/Fernando Llano

Jméno architekta této stavby nebylo nikde oficiálně zveřejněno, v souvislosti se stavbou se uvádí pouze jméno bývalého venezuelského ministra kultury Franciska Sesta původem ze Španělska, kterého Chávez na konci roku 2010 jmenoval státním ministrem pro transformaci Caracasu. Chávez tuto funkci vytvořil nově poté, co byl starostou Caracasu zvolen opoziční kandidát. Náplní práce nového ministerstva je dohlížet na zástavbu v metropoli. Ve veřejné diskusi začátkem června Sesto uvedl, že stavba mauzolea vyšla na 140 milionů dolarů (asi 2,9 miliardy korun) a vznikla, protože „jsme vždy měli pocit, že Bolívar potřebuje mauzoleum hodné jeho velikosti“.